Forum > ix35 EL

[ix35 EL] silnik 1,6 GDI Ix35 opinie testy porady

<< < (12/26) > >>

Azool:

--- Cytat: "piotr_5" ---

Staramy się jeździć z żoną raczej delikatnie czasem nawet zmiana biegów przed 2 tyś. obroty maks do 3 tyś jeśli zajdzie potrzeba.
--- Koniec cytatu ---

I to właśnie jest dobra droga do zminimalizowania spalania w mieście. Sam staram się tak jeździć i daje to wymierne efekty, niestety jest strasznie męczące.

Aczkolwiek w Twoim przypadku przy przebiegu 1300 nie jest to chyba raczej zdrowe dla silnika. W instrukcji stoi, żeby do przebiegu 2000, nie utrzymywać tak niskich obrotów.
Co do wskazań komputera, to u mnie  zaniża o około 1 litr.

Zibi:

--- Cytat: "Azool" ---

Aczkolwiek w Twoim przypadku przy przebiegu 1300 nie jest to chyba raczej zdrowe dla silnika. W instrukcji stoi, żeby do przebiegu 2000, nie utrzymywać tak niskich obrotów.

--- Koniec cytatu ---

dokładnie, muła sobie wyhodujecie na własne życzenie, pierwsze 2 tys km należy przejechać dynamicznie ale rozsądnie, aby silnik się ułożył dla różnych prędkości, co prawda posiadam diesla, ale zasada jest taka sama.

klemens:
Każdy silnik tym mniej pali, im niższe ma obroty. Co wcale nie znaczy, że jest to dla niego zdrowe. Taka jazda w pierwszej kolejności wykańcza sprzęgło a następnie po kolei resztę. Przy okazji wykańcza nerwowo jadących za takim delikwentem innych użytkowników drogi, bo auto jedzie jak za pogrzebem, przyspieszenie ma zerowe.
Przesada jak wszędzie jest tu niewskazana. Generalnie (dla zdrowia podzespołów)  nie powinno się jeździć poniżej 2000obr. (No, chyba, że mamy do dyspozycji coś o pojemności >5000 ).

piotr_5:
Masz oczwiście racje, tylko na pewno nie jestem zawalidrogą, jeśli sytuacja mnie zmusza oczywiście auto wkręcam na obroty, poza tym jeśli chodzi o zmianę przy 2 tyś. sam komputer ją sugeruje. A prędkość uzyskuje stosunkowo szybko, gdyż zmieniam biegi z pedałem gazu w "spodzie" zgodnie ecodriving.

Dzisiaj tankowałem ix i wyszło 8.4 (komp pokazywał średne 8,7), w takim cyklu jak poprzednio. Tylko zauważyłem pewną zależność spalanie 8.7 i 8.4 uzyskałem na paliwie Shell Vpower 98 okt., a wyższe spalanie to 9.5 na zwyklej 95.

Nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku. Usunięcie cytatu. tekla

lukasz.zst:
Czy spotkaliście  sie z ix35 z 1.6 Automat bo ja tak w Austrii

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej