Forum > ix35 EL
[ix35 EL] drgania silnika na jałowym biegu
autostrada:
Witam
Jestem od niedawna użytkownikiem nowego (rocznik 2012) Hyundaia ix35 2.0 ON 100KW. Po kilku tygodniach jazdy, uwidocznił się problem; kiedy silnik się rozgrzeje na biegu jałowym zaczyna drżeć aż w kabinie czuć jakbym jeździł ciągnikiem. Często towarzyszy temu zjawisku metaliczny dźwięk. W serwisie za pierwszym razem wymienili dwu masę.
Zdążyłem wyjechać z serwisu, pojeździć i usterka powróciła. Teraz stoi drugi tydzień i oni nie wiedzą co robić .Komputer nic nie pokazuje i krążą jak we mgle szukając przyczyny.
Pytanie
Miał ktoś coś podobnego?
Zibi:
objaw jak najbardziej znany, aczkolwiek trząchanie budy ustaje i jest rzadkie, ostatnio w zasadzie niespotykane, osobiście wiązałem to z dopalaniem DPF i w życiu nie wydałbym ani złotówki na dwumasę w tej sytuacji.
Bardziej było to zauważalne gdy auto było nowe, aktualnie po 30kkm i aktualizacji softu objaw z zasadzie zanikł, odpukać w niemalowane aby nie wrócił.
kosmos2011:
Autostrada zapraszam tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=54737#54737
autostrada:
Kolejnym tropem były wtryski.
Zostały wysłane do badań specjalistycznych i okazało się że są dobre.
Ciekawostką jest że po wyłączeniu klimy dźwięk zanika a po włączeniu znów się wzmaga, a na koniec jak tak z dziesięć minut nad nim stoisz i nasłuchujesz nagle przestaje. I tak do następnej jazdy.
[ Dodano: 2014-05-16, 09:21 ]
Zapomniałem powiedzieć, że komputer dalej cały czas nie chce nic podpowiedzieć.
Zibi:
kiedyś ten temat poruszałem tu na forum, znany jest on innym posiadaczom aut z silnikiem 2.0 CRDi, zjawisko to nie występuje w 1.7 CRDi.
u mnie zjawisko to ma tendencję zanikającą, z czasem coraz mniej telepało, na dzień dzisiejszy nie pamiętam, aby w ostatnich kilku miesiącach to zjawisko się uaktywniło. W okresie jego większej intensywności było krótkotrwałe i nigdy nie występowało podczas wizyty w ASO, dlatego oni nawet nie wiedzieli o chodzi.
będę śledził temat, aby poznać tą tajemnicę, trzymam kciuki.
Nawigacja
[#] Następna strona