Forum > Getz
[Getz] tarcie w okolicach przedniego prawego koła
Brt:
amig, w CRDI występowały tarcze z tyłu.
amig:
Tegom nie wiedział :oops:
Andy:
--- Cytat: "amig" ---Obstawiałbym (gdyż miałem okazję samodzielnie wymieniać klocki) że wina to nieodbijanie klocków od tarczy. Klocki powinny w miarę luźno "odskakiwać" od tarczy a jest tam cały syf. Brud, rdza itd. Zatem klocek raz odskoczy raz nie i przez to raz trze raz nie. Jeśli klocki nie były wymienia lub było to dawno jest to możliwa przyczyna. Na już próbuj gdy zacznie trzeć kilkukrotnie po naciskać hamulec i przysłuchuj się
--- Koniec cytatu ---
To może być teoretycznie przyczyną, ja czasami jeżdzę Getzem po górach, np. 15 km ciągle w dół, czasami spadek jest tak duży, że nawet na dwójce szybko przyśpiesza, więc muszę raz za razem używać dodatkowo hamulca. Po kilkunastu minutach takiej jazdy zaczyna się problem na kołach, a właściwie na tłoczkach, które się częściowo zacinają i nie są w stanie prawidłowo odciągać hamulca. Efekt tego jest taki, że hamulce zaczynają cały czas trzeć o tarczę, a koła się rozgrzewają. W tym momencie samochód już samoistnie powoli hamuje, próba szybszej jazdy powoduje, że pojawia się dym. Oczywiście zużycie paliwa wzrasta znacznie, bo nawet jak już wyjadę na równy teren, to koła dalej delikatnie hamuja. Po pewnym czasie (paru, parunastu kilometrach jazdy) hamulce powoli odskakują i wszystko wraca do normy.
Ten defekt pojawia się tylko w górach przy stromych i długich zjazdach w dół.
amig:
Tu niestety kłania się technika jazdy. Miałem okazję jechać za takimi co cały czas mieli światła hamowania. Smród azbestopodobny nie do wytrzymania i oczywiście dymek z kół. Niektórzy chyba nawet nie zdają sobie sprawy jakie temp. mogą się wytwarzać na hamulcach, a wtedy efekt blokowania się hamulców murowany (rozszerzalność cieplna robi swoje) To i tak najlepszy efekt końcowy bo mi przydarzyło się zaniknięcie hamulców ale to raczej nie wina mojej techniki jazdy a auta jakim jechałem - Zaporożec Tavria :)
Andy:
--- Cytat: "amig" ---Tu niestety kłania się technika jazdy.
--- Koniec cytatu ---
Amig, przeczytaj dokładnie jeszcze raz moje pierwsze zdanie w poprzednim poście :-)
Nawigacja
[#] Następna strona