Forum > Sonata
Felgi aluminiowe czy stalowe?
Mike82:
Cześć!
Jestem przez zakupem opon na zimę i w związku z tym proszę Was o pewną drobną radę, a mianowicie: czy przy wymianie opon na zimowe warto pozostać przy aluminiowych felgach (na których obecnie jeżdzę) czy może lepiej zakupić osobne felgi stalowe wraz z oponami na czas trwania zimy? Pytam ponieważ nie wiem jak radzą sobie aluminiowe felgi w takich "surowych" warunkach pogodowych i czy nie niszczą się z powodu przekładania opon co sezon.
Czekam na Wasze sugestie w tym temacie.
Pozdrawiam,
Mike82
Lucass:
Lepiej kupić stalówki bo w zimie łatwiej uszkodzić felgi ze stopów.
Mike82:
Też mi się tak wydaje. Znalazłem jednak artykuł na ten temat w internecie i mam wątpliwości co ostatecznie jest lepszym wyborem.
http://www.felgi.pl/informacje/v/257/1129/jakie_felgi_na_zime__stalowe_czy_aluminiowe_.htmlx
Lucass:
Ja kupiłem stalówki używki na zimę. Jest to bardzo wygodne, ponieważ nie martwię się, że skrzywię fele, korozja mnie nie obchodzi, w zimę i tak wolniej jeżdżę. Nigdy nie wiadomo co jest pod śniegiem dziura czy krawężnik. No i najważniejsze nie muszę czekać w tygodniowych kolejkach na zmianę opon tylko robię to w 30min.
Brt85:
U mojego brata w aucie (jezdzi cały rok na seryjnych alu). Jednak widać trochę wpływ zimy na felgi. Stały się jakby matowe i widać w niektórych miejscach "rudawy" osad. Poza tym felgi są trochę porysowane na rantach (prawdopodobnie nie tylko od krawężników).
Myślę, że jednak drugi komplet felg to dobry wybór. Możesz kupić 2 komplet alu, aby auto się dobrze prezentowało również w zimę,których nie będzie ci szkoda...
--- Cytat: "Lucass" ---No i najważniejsze nie muszę czekać w tygodniowych kolejkach na zmianę opon tylko robię to w 30min.
--- Koniec cytatu ---
Tutaj masz rację, pod warunkiem, że masz gdzie to zrobić. IMO i tak warto podjechać do wulkanizatora aby sprawdzić felgi (wyważenie, itp) ale zawsze to można zrobić w późniejszym terminie.
Nawigacja
[#] Następna strona