Forum > Accent

rozne problemy - czesta lampka check engine

<< < (2/5) > >>

Zbyszek:

--- Cytat: "maclun" ---Sprzeglo pomalu sie "dobijalo", az wkoncu musialem podczas jazdy pompowac pedal zeby zmienic bieg.
--- Koniec cytatu ---

To typowy objaw wadliwej pracy wysprzęglika.

sustanon0:
P0422 (zdolność katalizatora głównego do usuwania szkodliwych składników tzw współczynnik konwersji -blok cylindrów nr 1 - poniżej wymaganej wartości ) U mnie nawalał drugi wykres z sondy za katem . Dziwne ale pomogło przeczyszczenie przepływki IPA w sprayu i stykow kontaktem

maclun:

--- Cytat: "kpawel" ---Sprawdź wykresy sond, wykres drugiej sondy powinien być identyczny oraz obniżony.
--- Koniec cytatu ---

Sprawdzilem wykresy... Screeny sa TUTAJ. (czerwony przed katem, zielony za katem, niebieski RPM), od 8 zdjecia wykresy sa zamienione miejscami.

Jezeli by szukac takich samych tylko obnizonych to mozna sie dopatrzec podobienstw. Jednak rozmawialem dzisiaj z elektrykiem z ASO i powiedzial mi ze wykresy z sond powinny byc odpowiednio: sinusoidalny i plaski. To jak to w koncu powinno byc?

Sinusoida sie zgadza na pierwszej sondzie. Plaski na drugiej tez, ale tylko na luzie.

Czy ktos ma jakies spostrzezenia i skomentuje?
Czy w takiej sytuacji jest jeszcze cos co nalezy sprawdzic?

Pozdrawiam
Maciek

doman76:
Dziwne jest dlaczego kabel sie palil
Wymieniales swiece? Sprawdz filtr powietrza, przepustnice czy jest czysto.
Katalizator to ok 600zl bosal chyba warto by bylo od tego zaczac.

Masz jakies objawy czy tylko kontrolka swieci?

maclun:
Co do kabla to wydaje mi sie ze byl luzny na swiecy i zaczely sie przebisia na silnik. W efekcie zrobila sie dziura w tym grzybku na swiecy i wkoncu zaczal sie palic.
Swiec nie wymienialem (jeszcze). Mam juz komplet kupiony, ale w warsztacie sprawdzali i niby sa ok. Silnik pracuje wporzadku.

Filtr powietrza czysciutki i suchutki.

Co do przepustnicy to tylko obserwowalem wykresy przez kompa.

Co do kontrolki to ona sie nie swieci caly czas. Zapalila sie dokladnie tyle razy ile wymienilem w pierwszym poscie. Od razu kasowalem i jezdzilem dalej bez CE.

Co do katalizatora sie zaczne sie juz chyba rozgladac. Czy ten bosal to dobra marka? (jakosc /cena).

Maciej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej