Forum > Accent

Stosowna zmiana oleju??

(1/3) > >>

mafia_863:
Witam.Czy dobrze zrobiłem zmieniając olej z Mobil 1 15w-40 na Mobil 1 10w-40.Mineralnego nie brał w ogóle. Lepiej dla silnika czy może gorzej??Przebieg to około 165 tyś km.

horvat:
• Cyfry poprzedzające "W" (W: Winter = Zima), oznaczają płynność w niskiej temperaturze. Im mniejsza liczba, tym niższa może być temperatura otoczenia, w jakiej dany olej może być stosowany. Oleje oznaczone symbolami 0W, 5W 10W gwarantują łatwy rozruch silnika oraz szybki dopływ środka smarnego do wszystkich punktów silnika, nawet w bardzo niskich temperaturach.
• Cyfry znajdujące się po "-", oznaczają lepkość w wysokiej temperaturze. Im większa cyfra, tym wyższa może być temperatura otoczenia, przy której olej nie traci swych właściwości smarnych. Oleje o symbolach 40, 50 i 60 zapewniają właściwe smarowanie silnika w coraz wyższych temperaturach.

Obecnie wszystkie oleje jednosezonowe (5W, 10W, 15W lub 20, 30, 40, 50) zostały zastąpione olejami wielosezonowymi (5W-40, 10W-40, 15W-40), dostosowanymi do wysokich potrzeb współczesnych kierowców. Oleje wielosezonowe dostosowane są zarówno do pracy w wysokich, jak i niskich temperaturach. Zastosowanie odpowiedniego oleju nie tylko chroni silnik, ale także zwiększa komfort jazdy i pozwala ograniczyć zużycie paliwa.

A wiecej o olejach TUTAJ

stylek:

--- Cytat: "mafia_863" ---Witam.Czy dobrze zrobiłem zmieniając olej z Mobil 1 15w-40 na Mobil 1 10w-40.Mineralnego nie brał w ogóle. Lepiej dla silnika czy może gorzej??Przebieg to około 165 tyś km.
--- Koniec cytatu ---
Jesli miałeś mineralny i zmieniłeś na półsyntetyk to źle zrobiłeś tym bardziej przy tym przebiegu

Złośnik:
Jak pojeździsz, o ile już teraz nie, i zacznie ci cieknąć przez uszczelnienia to znaczy że kapucha a wtedy to już buba.
Nie zmienia sięolejó wstecz, tylko w górę. Przy już znacznym przebiegu (ja wiem ze będzie bunt i ludzie napiszą - ja mam 300tys i dalej dobrze na pół syntetyku) ale nie jak już zmieniłeś na mineralny.

IgoReCzeK:

--- Cytat: "mafia_863" ---Czy dobrze zrobiłem zmieniając olej z Mobil 1 15w-40 na Mobil 1 10w-40. Mineralnego nie brał w ogóle.
--- Koniec cytatu ---

Witam. W zasadzie trudno powiedzieć, zazwyczaj przed nadchodzącym remontem użytkownicy silników bronią się zmieniając olej z syntetycznego, na półsyntetyczny, a w dalszym następstwie na mineralny. W Twoim przypadku może okazać się to błędem, jeśli silnik jest już zużyty, jeśli natomiast był rementowany w trakcie użytkowania wcześniej, zmiana oleju pozostanie bez znaczenia. W sumie to takie dywagacje czysto teoretyczne, bo nie opisałeś dokładnie silnika poza jego przebiegiem, a to za mało. :roll: Pozdrawiam Igor.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej