Autor Wątek: [Matrix] Klimatyzacja zbytnio podwyższa obroty! Jaka przyczy  (Przeczytany 3250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomek_27

• Gość
[Matrix] Klimatyzacja zbytnio podwyższa obroty! Jaka przyczy
« dnia: 15 Kwiecień 2014, 20:29:20 »
Witam!
Dziś wymieniłem czynnik w układzie klimatyzacji.Mimo to do puki samochód się nie zatrzyma do zera,obroty sięgają 1500-1800 obr.min.Występuje to tylko przy włączonej klimatyzacji (mam klimatronic).Jest to dość denerwujące,gdyż często po odjęciu gazu samochód chce jechać gdyż obroty silnika nie spadają poniżej 1500-1800 obr.min.
Inna ciekawostka to sytuacja gdzie po spuszczeniu hamulca ręcznego na pochyłości,gdy samochód zaczyna się toczyć obroty rosną i trwają do momentu zatrzymania samochodu.
U znajomego który jeździ Matrixem 1600 z klimatyzacją ręczną taka sytuacja nie występuje.
Co może być przyczyną?

stanley84pl

• Gość
[Matrix] Klimatyzacja zbytnio podwyższa obroty! Jaka przyczyna?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Luty 2015, 19:15:19 »
Może ma za ciężko , proponuje sprawdzić czy da się w miarę  lekko kręcić pompą bez paska po sprzęg leniu . U mnie mam łożysko uszkodzone na pompie od klimy  i strasznie huczy i obroty troszkę się podnoszą , bardziej jak przed uszkodzeniem. To że nie huczy nie oznacza że w pompie nie ma mega oporów, bo tak to nie ma innej zależności między klimą a silnikiem, tak myślę.

Pozdrawiam