Forum > Accent

Wysokie obroty na biegu jałowym

<< < (3/3)

clayy:
Także u mnie pojawił się problem wysokich obrotów na biegu jałowym - 1500, w porywach do 1700. Nie ma znaczenia czy silnik jest zimny czy ciepły. Mechanik zdiagnozował, że należy wymienić zawór biegu jałowego, powiedział, że wystarczy "coś tam stuknąć" i obroty spadają do normalnego stanu po czym wracają do stanu nienormalnego (wstępna cena zaworu to 700 zł - jeszcze nie rozglądałem się osobiście). Oczywiście się na tym nie znam, więc pytam Was czy rzeczywiście trzeba tę część całkowicie wymieniać (na co mechanik bardzo się upiera, ale jednocześnie powtarzał, iż "raczej" trzeba wymienić, i na tej odpowiedzi się zablokował :) ), czy może można ją naprawić i zmniejszyć jakoś ten dość wysoki koszt.

adams502:
Możesz spróbować naprawić, wyciągnąć zawór i przeczyścić wd-40 aż cały bród wyleci. Można też wstawić koreczek w wąż wchodzący do zaworu (silniczka krokowego) z wywierconym otworkiem (wiertło ok 3mm); minus to, że przy zimnym silniku nie będzie palił dobrze bez dodania gazu pedałem. Lub za ok 100-200zł kupić używany.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej