Autor Wątek: Zmiana programu ECU !? Kto to robi ?  (Przeczytany 3362 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bzyk

• Gość
Zmiana programu ECU !? Kto to robi ?
« dnia: 21 Wrzesień 2009, 11:50:49 »
Wiatjcie, tak sie ostatnio zastanawialem, kto ma/moze zmienic oprogramowanie w orginalnym komputerze sonaty EF (2003)... Pic polega na tym ze moja sonatka jest w wersji niemieckiej i moc zostala sztucznie obnizona do 131km (kwestia podatku), za pomoca innego programu w ECU, a ja chetnie przywrocilbym te 10-12ukrytych konikow... Ktos cos wie na ten temat ??

Hants

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Wrzesień 2009, 12:16:57 »
A nie prosciej poszukac calego ECU na szrotach zamiast ryzykowac popsowanie auta??

http://www.breakeryard.com/

bzyk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Wrzesień 2009, 12:40:43 »
No troszke ciezko znalezc moldy samochod z silnikiem 2.0 :(, w serwisie powiedzieli, ze daje sie upgradowac te komputerki.. niestety nie u nich :(

Galus87

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Wrzesień 2009, 14:46:45 »
http://vtech.pl/

napisz, zadzwoń zadaj pytanie może znają temat i z chęcią z upgradują ci ecu.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Wrzesień 2009, 15:58:25 »
Cytat: "Hants"
A nie prosciej poszukac calego ECU na szrotach

odpada ze względu na to, że immo nie pozwoli na odpalenie auta. Trzeba by kupić komplet wraz z kluczykami z jednego auta

bzyk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Wrzesień 2009, 16:40:00 »
Cytat: "BartBartez"
Cytat: "Hants"
A nie prosciej poszukac calego ECU na szrotach

odpada ze względu na to, że immo nie pozwoli na odpalenie auta. Trzeba by kupić komplet wraz z kluczykami z jednego auta

Fakt sluszna uwaga !

Poczytalem troszke i nie wiem, czy jednak nie odpuscic calej sprawy, poniwaz moc w autku mam mniejsza, ale moment obrotowy znacznie lepszy niz z serii ! Sprawa do przemyslenia :)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Wrzesień 2009, 11:21:56 »
Witam. Lokalizacja Twojego miejsca zamieszkania jakoby sprzyja mojej propozycji. ;-) Trzeba kogoś wyszukać z Sonatą, by skopiować program z ECU ( ten dotyczący sterowania silnikiem ) i zrobić upgrade u Ciebie. Sprawa immobilizera pozostaje otwartą dla programisty ECU, wiadomo, że przekopiowanie całości oprogramowania, czy wymiana ECU na inne stworzy problem, o jakim wspomniał BartBartez. Pozostaje jeszcze możliwość de aktywacji immobilizera w ECU, co jest możliwe w naszych Sonatach, tylko czy oczekiwane? Zawsze to jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie przed nieautoryzowanym użyciem samochodu – mówiąc delikatnie. Pozdrawiam Igor.