Forum > Pozostałe
Klocki hamulcowe-która firma najlepsza?
BartBartez:
Dobry ścisk stolarski i po kłopocie
radeek23:
Forumowicze,zdecydowałem się wyjąć tłoczek i ku mojemu przerażeniu było masę syfu w środku a co najgorsze najgorsze miał on pierścień rdzy mniej więcej na środku.Niestety po usunięciu rdzy pozostały wgłębienia w tłoczku,mechanik stwierdził że trzeba kupić nowy bo ten bedzie przepuszczał. Gdzie szukać tego dziadostwa i jak poprawnie się to nazywa?
cezary46:
Nazywa się to tłoczek zacisku hamulca. Spróbuj to kupić w sklepach internetowych z częściami do Hyundaia. Rozumiem,że chodzi o przód.
radeek23:
no właśnie o potrzebuje na tył. Udało mi się znaleźć w sklepie za 70 zł,chyba taniej nie znajdę.
Złośnik:
Na tył ? Kolego to dlaczego nei pisałeś ? Z tyłu tłoczki się nie wciska ale wkręca !!!!
Po to są na nim zrobione krzyżowe nacięcia !!! Wynika to z tego, że obsługiwany jest z tyłu poprzez linki mechanizm hamulca ręcznego !
No ale teraz skoro zdecydowałeś sie już wyjąć tłoczek to d... blada. Głubio by było skłądać go spowrotem bez solidnego czyszczenia i doprowadzenia do stanu używalności. Skoro syf i rdza, pęknięta osłona gumowa - nie ma bata trzeba zrobić porządek - hamulce - to nie zabawa ! Ale na przyszłość będziesz wiedział !
Z przodu - a owszem wciskamy tłoczki ! Z tyłu wkręcamy - ja używam klucza płaskiego - 19 lub 22 idzie dobrze zablokować na wycięciach i powoli wkręcić tłoczek ile trzeba !
Pozdrawiam !
Nawigacja
[#] Następna strona