Autor Wątek: [H100] Oporna skrzynia biegów  (Przeczytany 1386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Osiris

  • Gość
[H100] Oporna skrzynia biegów
« dnia: 03 Październik 2009, 21:38:22 »
Witam wszystkich forumowiczów.

Problem polega na opornym wchodzeniu, na zimnym silniku 1 oraz 2 biegu.

Zainspirowany swoimi kłopotami z obsługą skrzyni biegów w Hyundaiu H100 95r. 2.5D czytałem temat, na pewnym forum o "zamarznięciu" hydraulicznego układu wysprzęglania.
Właściciel tego auta rozwiązał problem wymieniając stary, pełny wody płyn.

U mnie objawy występują od ok. 7 miesiecy. Jedynka na zimnym silniku wchodzi wyjątkowo opornie, dwójka podobnie. Nic jednak nie zgrzyta więc to na 90% nie skrzynia i synchronizatory. Auto ma dopiero 260 tys. przebiegu w dodatku było szanowane tak więc skrzynia raczej jest ok. W dodatku na problemy ze sprzęgłem wskazuje fakt, że biegi wychodzą na luz również opornie. Z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej więc muszę coś z tym zrobić. Na ciepłym silniku jest znacznie lepiej. Zdarza się też, ze biegi wejdą pięknie. Czynnik losowy.

Jakiś czas temu wymieniłem olej w skrzyni. Zero zmian. Płyn układu sprzęgła dziś wymieniłem, całość odpowietrzyłem. Nie dało to absolutnie nic. Dzisiaj regulowałem pedał sprzęgła. Też zero zmian.

Wydaje mi się że winny może być cały mechanizm przekazania siły drążek-skrzynia. Z tego co się orientuję, są tam linki. Czy jest tam możliwość jakiejś regulacji?

Czy macie jakieś inne rozwiazania?
Z gory dzieki, pozdro.

misiek0775

  • Gość
[H100] Oporna skrzynia biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień 2009, 23:06:58 »
Witam kolegę. Nie wiem czy temat jest jeszcze aktualny ale nie dawno się zarejestrowałem. Ja posiadam co prawda H 200 z 98r. Ale moze się cosik przyda. ja miałem podobne obiawy a mianowicie biegi ciężko wchodziły a z biegiem czasu nie dało rady wbić jakiego kolwiek na włączonym silniku. Mam w autku sprzęgło hyudrauliczne i okazało się że właśnie pompa sprzęgła wysiadła (tzn. nie cofała się do końca a co za tym idzie nie było odpowiedniego ciśnienia w układzie). Po wymianie ów pompy na nową problem zniknął i wszystko działa "pięknie" oczywiście po odpowietrzeniu układu. pozdrowionka...