Forum > Matrix / ix20

Ile spala Wasz Matrix?

<< < (2/4) > >>

jfidelk:

--- Cytat: "elektryk92" ---zgadzam się z jfidelk, że ten silnik jest po prostu za słaby, żeby uzyskiwać w miarę korzystne spalanie. Choć w tej chwili, jeżdżąc wyłącznie po mieście, na krótkich trasach, z zimnym silnikiem wychodzi około 6,8-7,2 / 100
--- Koniec cytatu ---

A to jest najfajniejsza cecha tego silnika - zawsze prawie pali tyle samo. Czy robie krotkie trasy, czy dlugie, czy jest zima, czy lato - ciagle srednio w okolicach 6,6 :)

--- Cytat: "elektryk92" ---
Czy Wam też nieobcy jest problem dość sporego dymienia przy mocnym przyspieszaniu, co parę razy już było poruszane na tym forum?

Jakie macie przebiegi?

Grzesiek
--- Koniec cytatu ---

Dymic jakos mocno nie dymi, tak uważam, po tym, co zdrowy (podobno) 2.0 HDI kolegi pokazał przy ostrym przyspieszeniu :)
W nocy widac, ze dymi, w swiatlach samochodu za mna. W dzien czarnej chmury za soba nie widze.
Gorzej, ze powyzej 3500 obrotow kopci juz wlasciwie caly czas. A z uwagi na krociotka skrzynie, 3500 jest juz przy 130 km/h....
Aha - przebieg, jesli pytasz, to 170 kkm

smigacz:
Witam!
to mój pierwszy post, więc pozdrawiam wszystkich!

co do spalania.
Głównie autem jeżdżę na trasie - wychodzi średnio 5,6-5,7 (nie szaleję - prędkość lekko powyżej 2tys. obrotów). W mieście mało jeżdżę i w sumie nie miałem okazji obliczyć ile dokładnie spala, ale przypuszczam, że ze spokojem będzie 7l.

jfidelk:

--- Cytat: "smigacz" ---Witam!
to mój pierwszy post, więc pozdrawiam wszystkich!

co do spalania.
Głównie autem jeżdżę na trasie - wychodzi średnio 5,6-5,7 (nie szaleję - prędkość lekko powyżej 2tys. obrotów). W mieście mało jeżdżę i w sumie nie miałem okazji obliczyć ile dokładnie spala, ale przypuszczam, że ze spokojem będzie 7l.
--- Koniec cytatu ---

Przy tego typu jezdzeniu faktycznie mozna zejsc ponizej 6. Ale inne diesle o tej pojemnosci w takich warunkach pala niewiele ponad 4 litry! (1.5 dCi od Renault)
Wiec niestety, ten silnik to straszny smok - z tym sie klocic nie mozemy :)

Cendra:

--- Cytat: "jfidelk" ---(1.5 dCi od Renault)
--- Koniec cytatu ---
trochę OT, ale potwierdzam, zrobiłem w tym roku Kangoo Express 1.5 dCi 70km, 900km na 44l (60% trasa, reszta miasto), nie całe 5l/100km :)

baphomet1984:
10-11 w miescie
9-10 w trasie

gazu przy rozniej jezdzie silnik 1.8 DOHC

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej