Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Kontrolka ABS i TCS

<< < (5/6) > >>

volcan:
No i auto naprawione. Faktycznie uszkodzony był czujnik ABS - nosił nawet ślady tarcia o koronkę - był jakby "spuchnięty". Kupiłem czujnik NTY (Tajwan AFAIK). Na Allegro kosztował 68 złotych + 12 złotych przesyłka, ale jako że kupiłem go mobilnie, wykorzystałem kupon rabatowy na 20 złotych i ponoć Visa zwraca jeszcze koszty przesyłki. W najgorszym przypadku będzie kosztował 60 złotych, w lepszym 48 złotych.

Czujnik Hella był w hurtowni po prawie 500 złotych, zamiennik w FOX-ie (AFAIK też NTY) za 245 złotych. Różnica według mnie kolosalna - na pewno czujnik za 500 złotych nie wytrzyma 10x dłużej, niż taki za 50 złotych.

Wymiana kosztowała 100 złotych brutto, w tej cenie było jeszcze podłączenie auta do komputera, skasowanie błędów, sprawdzenie samochodu "online" w czasie jazdy próbnej, poprawienie mocowania podgrzewacza płynu chłodzącego i usunięcie minimalnego wycieku z niego, poprawienie mocowania elastycznych przewodów hamulcowych z przodu, jakaś kosmetyka przy zamocowaniu osłony silnika.

zdzwod123:
ja miałem takie same objawy i były pęknięte pierścienie ABS

koksik1977:
Witam ponownie. Zamykam temat - pęknięte pierścienie ABS z przodu. Koszt zakupu na allegro 100zł za 2szt z przesyłką, wymiana 60zł, pewność hamowania - bezcenna. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Santek.

kosmos2011:
Do AnnaP. najpierw diagnoza (bez CAN)  http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6090&start=0

mayhem:
Witam,

Mam błąd C1247 i ABS się co jakiś czas zapala. Gdy się pojawił koronka ABS raczej nie była pęknięta. Obecnie wiem, że prawy przód jest uszkodzony.
Znalazłem ten wątek na forum:
http://www.hyundaiklub.pl...opic.php?t=5919

Czy sama wymiana koronki wystarczy czy coś jeszcze powinno się sprawdzić? Dopytuję się bo raz mi hamulce odbiły i urwałem osłonę silnika dolną :( Muszę mieć pewność, że hamulce będą ok..

Chłopaki nie są specami od santa i prosili bym się rozejrzał jeśli mogę..

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!
Pozdrawiam!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej