Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Kontrolka ABS i TCS

(1/6) > >>

koksik1977:
Witam wszystkich. Od pewnego czasu zapalają się kontrolki ABS i TCS (kontrola trakcji). Dzieje się to po przejechaniu ok. 120 - 150km. Co ciekawe, po zatrzymaniu samochodu i wyłączeniu zapłonu na kilka minut, kontrolki gasną. Sprawdzałem przy zapalonych kontrolkach i ABS w samochodzie działa. Podejrzewam uszkodzenie któregoś z czujników lub złącz elektrycznych, ale gdyby ktoś spotkał się z takim problemem to proszę o poradę.
Hyundai Santa FE 2.0 CRDi 125 KM 2005r

dziki1971:
Witam czujnik sprawdz,lub pierscien ABS na kole,przewaznie pierścienie pekaja.pzdr

javelin:
Tutaj muszę napisać elaborat bo ciężko to ubrać w kilka prostych słów :D

Zaczęło się wczoraj. Gdy wracałam ze Słowacji, zaświeciła się kontrolka ABS. Hamowanie było ok. Po postoju i zgaszeniu silnika, nie zaświeciła się. Po kilkudziesięciu kilometrach zaświeciła się znowu.

Dzisiaj sytuacja wygląda trochę inaczej :D Rano zaświeciła się kontrolka ABS wraz, co ciekawe, z kontrolką ręcznego. Po odpaleniu ponownym zgasły obydwie. Potem okazało się że przy każdym hamowaniu, zwykłym delikatnym na prostej nawierzchni uruchamia się ABS (wibracje i terkotanie)

Po południu, kontrolka się nie świeciła, a ABS uruchamiał się tylko przy hamowaniu poniżej prędkości 20 km/h do zatrzymania

Wieczorem, nic się nie świeci, auto hamuje normalnie :D

Ciekawy jestem co będzie jutro :D

A tak poważnie, jakieś sugestie? Prosiłbym tylko o proste i zrozumiałe tłumaczenie, jak krowie na rowie, ponieważ jest to mój pierwszy samochód z ABS i się nie znam :D

JKowalski:
Witam

Obstawiałbym na uszkodzony czujnik ABS. Miałem podobne objawy.

dziki1971:
Witam a ja mysle ze pekł pierscien abs cena 0k.70zł

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej