Forum > i30 FD

[i30CW] wymiana paska wielorowkowego

(1/6) > >>

galadieraa:
Od pewnego czasu piszczy mi pasek akcesoryjny, w Aso stwierdzili ze jest juz wyślizgany. Pytanie - jak trudna jest jego wymiana samemu? I ewentualnie jak go wymienić? Gwarancji i tak już brak, więc zastanawiam się nad zrobieniem samemu, podobno nic trudnego w tym nie ma :)

jak opinie?

sisimon:
Witam, ja też mam pasek do wymiany, w serwisie mi powiedzieli 40 zł za wymianę, jednak wolałbym to zrobić sam, dobrze jest jak kierowca zna swój samochód. Czy jest gdzieś jakiś opis może jak to zrobić samemu ? pzdr Andrzej

Przed chwilą zaglądałem pod maskę i coś czuję że wystarczy tylko poluzować śrubę od alternatora , wymienić pasek i z powrotem naciągnąć. Jaki pasek powinienem kupić do i30CW z 2009 r. 1.6 126KM z climatronic ? i jakiej firmy najlepiej ?

inprogs:
Witam, mam to samo pytanie jak wymienić pasek klinowy w hyundaiu i30, w tym układzie występuje chyba samo-napinacz ale nigdzie nie widzę jakiejś blokady którą można odciągnąć czy ktoś wie co i jak?

arni_23:
Mogę pomóc tylko w wyborze marki, mam diesla i tu jest samo-napinacz, nie wiem jak w benzynach jest. co do firmy to mogę polecić paski Continental.
Co do sposobu montażu, może strona pomoże:
epc.japancars.ru/
po wpisaniu VIN da się nawet numer części znaleźć.

sisimon:
[FD] ok, pasek wymieniony, czas pracy 3 minuty ... ja mam benzynę z 2009 r. Trzeba poluzować 2 śruby pod alternatorem (jedna z boku , druga z przodu) następnie poluzować górną śrubę na alternatorze do naciągu paska. Pasek wymienić, naciągnąć górną śrubą ile trzeba i dokręcić 2 pozostałe. U mnie nie ma rolki napinającej. Jakby co to mogę zrobić zdjęcia i zaznaczyć które śruby należy popuścić. Pzdr

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej