Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Centralny zamek nie otwiera wszystkich drzwi
K807:
Witam . to mój pierwszy wpis. proszę o wyrozumiałość . Jestem szczęśliwym posiadaczem Santa Fe pierwsza rejestracja 2008 r. posiadam auto od 2 tygodni . silnik benzyna +LPG 2.7 V6 .
Problem z centralnym zamkiem - nie otwiera wszystkich zamków (DRZWI PRAWYCH TYLNYCH W OGÓLE ) inne drzwi to jak mu się podoba. Zaobserwowałem:
W czasie zakupu auta pogoda była deszczowa i powietrze było wilgotne-wszystko działało.
Problem uwidocznił się w pierwszym tygodniu jeden raz .W drugim tygodniu jest to już prawie za każdym razem.
Po przestanej nocy auto otwiera troje drzwi (kierowcy, pasażera prawa strona i tylne lewe, jak i również klapę bagażnika oraz zamek wlewu paliwa bo to słychać najgłośniej. Podejrzewam brak masy ponieważ przy zamykaniu nie zawsze migają światła kierunkowskazów a tylne ledwie się żarzą w momencie gdy zamykanie nie zadziała poprawnie przy otwieraniu kierunki zawsze migają ,tylko nie wiem gdzie tego szukać i od czego zacząć. Zamykanie od środka przyciskiem blokady wszystkich drzwi też nie działa poprawnie w drzwiach kierowcy i pasażera (raz blikują raz nie). Dodatkowa wskazówka, w ostatnim czasie został zamontowany hak (hak przeznaczony do tego modelu auta)w instrukcji montażu haka widać, że były demontowane boczki tylne w celu podpięcia instalacji elektrycznej - montaż haka w Niemczech . Auto zakupione w Niemczech i tu jest używane. Auto posiada również instalację gazową AC STAG 300 zamontowana w servisie Hyundai Niemcy czasami zapala się CHECK- może to ma wpływ na złe działanie elektryki.
Proszę o jakieś wskazówki.
Ed. doprecyzowanie tytułu. Reg IV 3, 4. tekla
martinez98:
Przejrzyj schematy elektryczne, są w dziale Download. Może to być wina masy, powinieneś znaleźć gdzie jest umasowienie dla zamka centralnego, raczej nie dla centralki alarmu.
Co do checkengine, to musisz sprawdzić jakie są błędy, wtedy coś pomogę. Ale gaz nie ma nic z elektryką - bardzo dziwna teoria.
kosmos2011:
--- Cytat: "K807" ---Witam . to mój pierwszy wpis
--- Koniec cytatu ---
Pierwszy powinien być tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=53089#53089
[ Komentarz dodany przez: tekla: 2014-03-28, 14:36 ]
Czekałam na to :P
K807:
--- Cytat: "martinez98" ---Przejrzyj schematy elektryczne, są w dziale Download. Może to być wina masy, powinieneś znaleźć gdzie jest umasowienie dla zamka centralnego, raczej nie dla centralki alarmu.
Co do checkengine, to musisz sprawdzić jakie są błędy, wtedy coś pomogę. Ale gaz nie ma nic z elektryką - bardzo dziwna teoria.
--- Koniec cytatu ---
niestety schematy nic mi nie mówią nie potrafię ich rozczytać. a i jeszcze jedno - gdy przygazuje i puszczę pedal gazu gdy obroty spadną na chwilę przygasają światła i za sekundę jest normalnie , co to może być? Ładowanie jest ok 14,2 v .
martinez98:
14,2 To w normie, tu też może być masa. Jak nie chcesz ze schematu to szukaj organoleptycznie przyłączy masowych w samochodzie - zacznij od tych w komorze silnika. Albo poczekaj, moze ktos napiszu tu gotowca.
Nawigacja
[#] Następna strona