Forum > Tucson JM

Tucson - opadający pedał hamulca

(1/4) > >>

zbyh:
Witam hamulce wydają się być dobre, ale gdy stoje np. na światłach i trzymam nogę na hamulcu tz. gdy mocno duszę na niego pedał opada prawie do samej podłogi, a gdy naduszę jeszcze raz rośnie do góry. Zanaczam że dzieje się tak tylko na postoju w czasie jazdy prrzy hamowaniu jest wysoki. nie mam żadnych wycieków i ubytków płynu. Zeby to opisać dokładniej to jest tak że jak nacisnę normalnie tz. w miarę lekko jest OK, dopiero jak się zaprę i mocno duszę to schodzi na dół. Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to że jest zapowietrzony, ale nie wydaje mi się. Macie jakieś pomysł co to może być? Pozdrawiam.[/b]

Madras:
Na początek  najlepiej odpowietrzyć hamulce , miałem podobny przypadek w BMW  i okazało się że pompa już  lekko niedomagała . Po wymianie pompy  wszystko wróciło do normy .

Leszek_S.:

--- Cytat: "zbyh" ---...Macie jakieś pomysł co to może być?...

Tucson (2006) 2.0 16V R4 CRDi 4WD
--- Koniec cytatu ---

W CRDi masz pompę vacuum, być może jest gdzieś jakaś delikatna nieszczelność na przewodach...., można próbować to wyeliminować wymieniając poszczególne wężyki obserwując czy ustaerka będzie się w dalszym ciągu pojawiać...

jacek2:
Osobiście uważam że przyczyna tkwi w pompie hamulcowej. Przy eksploatacji przeważnie ulegają zużyciu takie małe gumowe oringi które są w pompie. One powoduję przy dłuższym mocnym nacisku na pedał hamulca nieszczelność wewnątrz pompy. Nie występują nigdzie wycieki ponieważ płyn przeciska się tylko wewnątrz pompy, i taki objaw właśnie występuje.

Trzeba zregenerować pompę hamulcową i problem zniknie...... :oops:

Jeśli nic nie zrobisz, to objaw się może z czasem nasilać..... :roll:

gacus2004:
Popieram kolegę powyżej,miałem kiedyś w Audi tak samo.Albo wymiana,albo regeneracja.To płyn hamulcowy przecieka wewnątrz pompy pomiędzy sekcjami,ubytku płynu wtedy niema w zbiorniczku.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej