Forum > Lantra

Sportowe sprężyny a seryjne amortyzatory

(1/2) > >>

Joshi:
Chcę na dniach obniżyć swoje autko o jakieś 20-35 mm. (Lantra Kombi 1.6 2000rok). Czy decydują się na sprężyny sportowe obniżające, np: WEITEC lub JAMEX muszę też zmienić amorki na jakieś inne, czy seryjne o uciągną? Do felgo dodatkowo może dojdą dystanse 10-20mm. na stronę. Co radzicie?

rufuz:
Pytanie czy na Polskie drogi to będzie dobre rozwiązanie. Seryjne amory i obniżające twardsze sprężyny. Ja tez myślałem o dystansach ale jak na razie dałem sobie spokój. Poczytałem opinie na wielu forach i mimo lepszego wyglądu w większości padały opinie na nie. W sportowych-rajdowych autach wprawdzie widziałem dystanse czasem jakieś 5 cm na stronę ale tam było inne zawieszenie.
Ja miałem podobny problem jakie sprężyny jakie amory. Pomyślałem ze lepiej dołożyć nieco kasy i mieć lepsze części. Sprężyny wybrałem Vogtland i amory tez wymieniłem bo dla mnie seryjne na bardziej agresywną jazdę to lipa. Choc musze powiedziec ze seryjne miekkie zawieszenie nie raz ratowało mnie z opresji na Polskich drogach - dziury ;-) Zresztą zależy jak kto jeździ. Tylko z drugiej strony twardsze zawieszenie na Polskie drogi to tez chyba nie zawsze dobre wyjście mimo ze stan drog w Polsce sie powoli poprawia. Z twardym zawieszeniem - wóz drabiniasty -zakrety moge brac na granicy przyczepności ale na niektorych odcinkach drog w Polsce szlag mnie trafia.
Pamiętam ze seryjne zawieszenie w landrynie było dość miękkie.

jacek:
przy obniżeniu do -40mm nic nie robi sie z amortyzatorami-skok ich nie jest natyle obnizony zeby np wylały.Powyzej 40mm powinno sie zastosowac amortyzator o skróconym skoku
a jako ciekawostka ja jeżdze juz poł roku na ori amorach z obnizeniem -60/30

rufuz:
A nie będzie tak ze przy sprężynach obniżających 35mm na seryjnych amorach w sumie podczas jazdy (pracujące zawieszenie, obciążenie auta - kombi) auto i tak uzyska czasem pow. 40 mm ?

jacek:

--- Cytat: "rufuz" ---auto i tak uzyska czasem pow. 40 mm
--- Koniec cytatu ---

jesli bedą to spręzyny firmy "no name" to pewnie tak bedzie jak mówisz,a jesli bedą renomowanej firmy to teoretycznie powinno byc ok.Ja jeżdze na AC schnitzer-ach i jest całkiem,całkiem ;-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej