Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster

Problemy które mnie trapią w Scoupe z 93 roku.

(1/8) > >>

zubrzyk1:
Witam!.
Nie znalazłem odpowiedzi na te pytania dlatego piszę.
Od pewnego czasu nie działa mi oświetlenie wnętrza w ogóle.
Żarówki są bo sprawdzałem ale nie wiem który to może być bezpiecznik.
Zegarek również nie działa mimo że jest podłączony.
Oświetlenie bagażnika też nie działa.
Mam pytanie które to mogą być bezpieczniki nie chce nic popsuć bardziej.

Inny problem mam ze wspomaganiem kierownicy. Kupiłem pompę wspomagania i nie mam zielonego pojęcia jak zamontować to wspomaganie.
Nigdy tego nie robiłem.
Mogli byście mi wytłumaczyć co i jak z tym wspomaganiem?

maspex:
Sprawdz wszystkie bezpieczniki pod deska rozdzielcza -wyjmij kazdy i obejrzyj,przepalone wymien. Wiem,ze czasami cos jest podpisane,a tak naprawde bezpiecznik od czegos innego,sprawdz tez bezpieczniki obok wlewu plynu do spryskiwaczy. Polecam za 3zl do kupienia w motoryzacyjnym taki plastik do wyciagania i wkladania bezpiecznikow,fabrycznie w starych audi to bylo,niezmiernie ulatwia wyjmowanie.

O co chodzi ze wspomaganiem? Wczesniej wogole nie chodzilo? Bo w scoupe to standardowe wyposazenie jakby co. Normalnie musisz odkrecic stara pompe,wkrecic nowa,wylac caly plyn,wlac nowy i odpowietrzyc caly uklad tak jak w tym linku http://www.lauber.pl/component/option,com_docman/task,doc_view/gid,4/Itemid,80/lang,pl/

Tak naprawde w skali trudnosci 2/5 dasz rade :)

aha, jak wczesniej bawiles sie z radiem, to wpierw wyciagnij radio i zobacz czy zaden kabelek z napieciem nie wisi,pod deska rowniez,bedziesz wiedzial,jak wymienisz bezpieczniki i potem znowu sie przepala.

zubrzyk1:
maspex dzięki za odpowiedź.

Oświetlenie już działa :-D
Co prawda trochę mrocznie jest w środku ale wymienię żarówki na inne i będzie ok.
Wymieniłem piąty bezpiecznik od góry patrząc 10A był spalony.

Podobno w niektórych modelach tak wyczytałem był czujnik zapinania pasów. Gdzie można zobaczyć czy to jest w moim egzemplarzu ?

Ze wspomaganiem mam tak, że przy wymianie silnika nie zamontowaliśmy go bo Brakowało jakiegoś węża hydraulicznego.
Zajmę się tym w sobotę.
Słyszałem ze ciężko się tam dostać żeby zamontować to wspomaganie.

Samochodem jeździ obecnie mój Ojciec. Trochę jest zaniedbany. :-/
Sporo pracy mnie czeka przy nim.

Nie ma centralnego, elektrycznych lusterek i szyb. bez tego da się jeździć :-) .
Ale to w przyszłości.

Wiem, że nie ma też sondy lambda (tak to się pisze??) i to trzeba kupić.
Ile może kosztować taka sonda? podobno do 200 zł to się nie opłaca kupować tak słyszałem.
Z radiem dałem sobie spokój kupie od znajomego coś lepszego i dopiero podłącze.

Zastanawiam się ile mnie to wszystko będzie kosztowało heh :mrgreen:

zubrzyk1:
I dziś zaczęło padać.
Co się okazało ogrzewanie tylej szyby nie działa w ogóle.
Przycisk nie podświetla.
Tylna szyba zaparowana.
Wyczytałem że przyczyna może tkwić w komputerze pod siedzeniem pasażera.
Tylko czego szukać mam dokładnie ?
Macie może jakieś zdjęcie tego komputera. Otworzę go jutro i blady.

harabin:
Ogrzewanie przy silniku na chodzie sprawdzałeś??????????

- bo tylko wtedy działa :D

P.S.

Bez sondy lambda komputer działa w tak zwanym trybie awaryjnym tak że komputer nie korzysta wtedy z większości czujnikow przy silniku tylko działa na optymalnym stałym programie i nie modyfkuje go w trybie rzeczywistym gdyż nie ma danych aby to robić . Tak więc lepiej te sondę założyć

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej