Autor Wątek: [i20 PB] [i20 PB] zmiana lusterek na elektryczne  (Przeczytany 12945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DJYendruh

• Gość
[i20 PB] zmiana lusterek na elektryczne
« dnia: 25 Marzec 2014, 07:56:26 »
witajcie.
to mój pierwszy post tutaj. Niebawem (najpóźniej w ciągu miesiąca) stanę się posiadaczem i20. Nie to żebym, bardzo chciał, czy tez to auto było moim wyśnionym :-), ale muszę ze względów biznesowych.
Rzecz w tym że moja wersja powinna mieć el lusterka, a większość sprzedawanych ma lusterka ustawiane ręcznie (mówimy o aucie po lifcie, 2013r, z rynku wtórnego).

Wykonałem testowy telefon do jednego z autoryzowanych serwisów gdzie otrzymałem odpowiedz, że aby dołożyć el lusterka trzeba zmienić lusterka, jakiś moduł (3000zł), okablowanie, itp, plus robota, wyjdzie ok 7000-8000zł (przy zamawianiu nowego auta dopłata do el. lusterek to 500zł).

Jednak w ogłoszeniach sprzedaży używanych znalazłem wpis "możliwość montażu lusterek el. pod naukę jazdy za dopłatą 1500zł". Czyli się da.
Znowu telefon kontrolny w celu potwierdzenia. Gostek twierdzi że on sprowadza auta z zachodu, one są nieźle wyposażone (poza lusterkami :'-) ) i są wszystkie wiązki itp. wystarczy na rynku używek zakupić el lusterka, sterownik do regulacji w drzwiach, ewent. podpiąć jakiś dodatkowy kabel i hula.

Przeczytałem post nt ogrzewania lusterek tu na forum. Temat zbliżony. Czy ktoś posiadający wersję podstawową classic/classic plus mógłby zdjąc maskownicę plastikową w drzwiach przy regulacji lusterek w celu potwierdzenia że są tam jakieś kable? I zaślepkę w drzwiach kierowcy tu gdzie powinien być sterownik do regulacji lusterek aby zobaczyć  czy nie ma jakiejś wiązki z wtyczką gotową do wpięcia manipulatora?
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:27:11 przez Brt »

Kolon

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwiecień 2014, 00:16:40 »
Posiadam wersję classic co prawda z 2009r. jednakże rozkładałem sporą część auta montując audio i kabli żadnych nie miałem do lusterek, ponadto jeżeli seryjnie nie są zamontowane elektryczne lusterka to trzeba mieć odpowiedni moduł odpowiedzialny za sterowanie lusterkami (u mnie nie ma chociaż wiem w którym miejscu powinien być gdybym miał elektryczne lusterka). Pytając się w ASO koszą ile wlezie, mi za wymianę filtrów powietrza, oleju i wymiane oleju w silniku policzyli 700zł. Od tamtej pory z usług ASO hyundai nie korzystam, szczególnie że mi hamulce mieli sprawdzić i nic nie zrobili bo uznali że dobre są a poskładali tak że auto nie chciało hamować tak więc odradzam ASO hyundaia.

DJYendruh

• Gość
el. lusterka
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwiecień 2014, 12:21:02 »
dzieki za odp.
po weekendzie sie przekonam, w piątek jade do Katowic po swojego brzydkiego czerwonego i20 :-) co do modułu to mogłbys cos więcej napisac?
Mój ma ręcznie regulowane lusterka, a na pewno będę przerabiał na elektryczne.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwiecień 2014, 21:31:33 »
DJYendruh zajrzyj tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=53401#53401

Ze schematu wynika że "moduł" nie jest potrzebny tylko :lusterka i przełącznik na drzwi.

Kolon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Kwiecień 2014, 20:00:34 »
Mi w nieistniejącym już ASO hyundaia RABA II w Jaworznie tak powiedzieli że musiał bym moduł sterowania lusterkami dokupić, ile w tym prawdy nie wiem bo nie robiłem lusterek gdyż jako jedyny używam auta to mi nie są niezbędne. Dla przykładu montując sterownik centralnego zamka z pilotami (wcześniej miałem centralny tylko na kluczyk) okazało się że mógł sterujący centralnym zamkiem ma tylko 2 opcje zamknij/otwórz bez 3 kanału na np sam bagażnik albo opcji domykanie szyb, więc podejrzewam że rodzaj "zaawansowania" elementów elektroniki zależy od modelu ;) w ASO ci powiedzą najlepiej co i jak trzeba, a nie zdziwił bym się jak by żydy z byłego jaworznickiego serwisu po prostu chciały mnie naciągnąć na większe koszty bo miały nadzieję że się zdecyduje na montaż.

Offline de_assis

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Kwiecień 2014, 22:34:13 »
Cytat: "Kolon"
Mi w nieistniejącym już ASO hyundaia RABA II w Jaworznie tak powiedzieli że musiał bym moduł sterowania lusterkami dokupić, ile w tym prawdy nie wiem bo nie robiłem lusterek gdyż jako jedyny używam auta to mi nie są niezbędne. Dla przykładu montując sterownik centralnego zamka z pilotami (wcześniej miałem centralny tylko na kluczyk) okazało się że mógł sterujący centralnym zamkiem ma tylko 2 opcje zamknij/otwórz bez 3 kanału na np sam bagażnik albo opcji domykanie szyb, więc podejrzewam że rodzaj "zaawansowania" elementów elektroniki zależy od modelu ;) w ASO ci powiedzą najlepiej co i jak trzeba, a nie zdziwił bym się jak by żydy z byłego jaworznickiego serwisu po prostu chciały mnie naciągnąć na większe koszty bo miały nadzieję że się zdecyduje na montaż.

Masz Classic + 2009 lub 2010? Fajnie ten centralny działa z pilota? Dużo zachodu?

Kolon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwiecień 2014, 21:04:36 »
Mam i20 classic+ 2008 ale to to samo co 2009. Centralny na pilota to chyba najlepsza inwestycja w tym aucie do tej pory, brak potrzeby grzebania kluczem i otwieranie na odległość jest bezcenne :D Ja kupiłem sterownik noxon za 59zł. Montaż jest banalny, operujesz tylko na kabelkach pod kierownicą, zasilanie bierzesz z kabelka od lampki sufitowej, 2 kabelki do kierunków, 2 do modułu sterowania zamkami 1 do masy. obierasz odpowiednie kabelki, dokładasz odpowiednie z wiązki sterownika, nakładasz tulejki i zaciskasz, izolujesz i gotowe. U mnie działa cacy :)

DJYendruh

• Gość
elektryczne lusterka i20
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwiec 2014, 12:48:17 »
witam ponownie
u mnie temat się rozwiązał.

zakupiłem elektryczne lusterka na aukcji (komplet z jednego auta), od tego sprzedającego  (i z tego samochodu) dokupiłem tez sterownik do drzwi kierowcy.

instalacji u mnie żadnej do lusterek nie było, więc trzeba było dorobić, obyło się bez żadnych dodatkowych modułów.

teraz mam lusterka elektryczne, nawet z kierunkowskazami w lusterkach :-) bo takie lusterka kupiłem. Wszystko hula.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwiec 2014, 19:30:41 »
Ponownie nadal możesz się przywitać tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=56168#56168

matejo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Sierpień 2016, 20:38:49 »
Zaciekawił mnie temat zmiany lusterek z manu na elektryczne, sprawdziłem i niestety pociągniętego okablowania brak. Hyundai i20 - 2009 r.

Offline at8033

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Listopad 2017, 19:45:37 »
Cześć,
chciałem założyć do swojego samochodu (i20, 2012 PB) lusterka podgrzewane. Kupiłem lustra z matą grzewczą, ale po zdjęciu plastików zobaczyłem, że nie bardzo jest jak przeciągnąć przewód do lusterek. Nie widzę tam żadnej kostki ani otworu przelotowego. Lusterka mam zwykłe, regulowane cięgnami i tylko one przechodzą przez drzwi. Nie ma tam za bardzo miejsca na przewód.
Moje pytanie - czy do lusterek z podgrzewaniem albo elektrycznych sama obudowa lusterka wygląda inaczej?
Gdyby udało się przeciągnąć przewód - czy podłączenie powinno być gdzieś pod boczkiem drzwi, czy trzeba będzie prowadzić instalację gdzieś dalej?

Załączam zdjęcia.

At8033 zanim założysz nowy temat użyj funkcji szukaj (jest na górnej belce forum z lewej strony) znajdź podobny temat (może tam nie być odpowiedzi) i tam dopisz pytanie.

http://hyundaiklub.pl/for...hlight=lusterka

http://hyundaiklub.pl/for...hlight=lusterka

kosmos2011 napisał/a:
Gdyby udało się przeciągnąć przewód - czy podłączenie powinno być gdzieś pod boczkiem drzwi, czy trzeba będzie prowadzić instalację gdzieś dalej?

I tu jest zagwostka napisałeś "czy podłączenie" czyli nie pytasz czy jest wiązka (bo wtedy Wróżbita Maciej dziś ma dyżur lub 17 znaków z dowodu rejestracyjnego) do elektrycznych lusterek tylko punkt do podłączenia.

Do czego chciałbyś się podłączyć w drzwiach do centralnego zamka?

@kosmos2011 uznałem że nie ma sensu odkopywać tematu sprzed 3 lat, no ale ok.

Pytam o punkt podłączenia, bo jak widać na zdjęciach, żadnej kostki przy lusterkach nie ma. Stąd moje pytanie, czy nie jest ona umieszczona gdzieś głębiej pod boczkiem, którego nie zdejmowałem. Różnie to bywa, mogło być połączenie np przy miejscu przełącznika na drzwiach, czyż nie?
17 znaków z dowodu rejestracyjnego: NLHBA51BACZ093344

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Listopad 2017, 20:51:46 »
Na górnej belce forum jest profil tam możesz poprawić datę produkcji auta na 2011-10-21 zamiast 2012 (data 2012-01-27 to data pierwszej rejestracji)

Instalacji do podgrzewanych lusterek nie masz.

Zasilanie będzie ze skrzynki z bezpiecznikami w kabinie.

Lusterka podgrzewają się razem z tylną szybą.

Co do przewodów można by zrobić otwór w plastiku tam gdzie wychodzi dźwignia do regulacji lusterka i tam tędy puścić przewody do drzwi.  
.

Offline at8033

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Listopad 2017, 21:25:13 »
Dzięki, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Czyli jednak trzeba wiercić.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Listopad 2017, 21:34:29 »
Rozbierz obudowę lusterka i wtedy zobaczysz gdzie wywiercić otwór.

Potem przewody w dół pod tapicerkę drzwi.