Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Jak sprawdzić świece żarowe?
andrzejb-a1:
Witam!No właśnie tak jak w temacie.Jak sprawdzić czy świece żarowe są dobre nie wykręcając ich?Czytałem trochę na innych forach i na razie się dowiedziałem że można to sprawdzić za pomocą miernika lub żarówki.Tylko właśnie-jak to się sprawdza,co trzeba odkręcić,czy trzeba przekręcać kluczyk w stacyjce i kiedy to zrobić?Czy trudny jest dostęp do świec bo prawdę mówiąc jeszcze się temu nie przyglądałem.A może jakieś inne są sposoby na sprawdzenie czy świece jeszcze żarzą?Pozdrawiam wszystkich na nowym forum!
Waldemar:
Najlepiej wykręcić i wtedy sprawdzać podać napięcie z akumulatora,ja sprawdzam przez żarówkę żarówka podpięta jednym kabelkiem do klemy + a drugi kabelek z żarówki do świeczki gdzie jest nakręcona listwa <Ważne musisz najpierw wypiąć listwę z wszystkich świec > ,gdy po dotknięciu przewodu żarówka zaświeci jest wszystko w porządku świeca dobra i tak ze wszystkimi.
zkit:
Pierwsza rzecz trzeba zdemontować intercooler. Następnie odkręcić z 3 świec od strony rozrządu nakrętki kluczem 7 mm. Przy czwartej jest trudny dostęp i nie potrzeba odkręcać. Następnie z tych trzech świec żarowych zdjąć łączący je metalowy przewód. Ustawić go tak aby nie dotykał do masy. Teraz można to sprawdzić w różny sposób.
Pierwszy to zwykłym miernikiem ustawionym na mierzenie oporu a najlepiej na sygnał dźwiękowy, jeden przewód do masy do silnika, a drugi do gwintu świecy, jeśli brzęczy to ok.
Drugi to żarówka, jeden przewód do + akumulatora, drugi do świecy, jeśli świeci jest ok.
Trzeci najlepszy to amperomierz, ale musi być conajmniej do 30 A. Wtedy jeden przedów do + akumulatora a drugi do świecy. Powinno być około 15 A i spadać. Wtedy jest ok.
Najlepiej wykręcić świecę i sprawdzić, ale ryzyko urwania i trudne wyjęcie czwartej świecy.
Czwartą świecę sprawdzić jak pozostałe pomimo, że ma dokręcony przewód zasilający, jeśli jest zdjęty z trzech pozostały i nie dotyka masy to odczyt jest prawidłowy.
andrzejb-a1:
Dzięki za podpowiedzi!
czeien:
Piszecie o świecach żarowych w głowicy.U mnie grzanie jest na przewodzie chłodzenia silnika ,3 świece żarowe na ściance powyżej kolektora wydechowego.W głowicy nic nie ma sprawdzałem bo jak przyszły mrozy to mam problem z uruchomieniem.
Nawigacja
[#] Następna strona