Forum > i30 FD

[i30 FD] Stuki po jeździe po kamienistej drodze - tył prawa

<< < (2/2)

sisimon:
Hmm, ja mam ten sam problem w I30 CW . Byłem kilka razy na różnych stacjach diagnostycznych i nic nie stwierdzili. Wymienili łączniki stabilizatora ale to nic nie dało. Jak jeżdzę po kostce brukowej to coś się z tyłu od lewej strony tłucze. Podobnie jak zjeżdzam z drogi (następuję takie twarde puknięcie). Wyjąłem wszystko z bagażnika, jeździłem z otwartą klapą i dalej są stuki. Martwi mnie jedna rzecz. Gdy wezmę tylne koło w ręce i mocno szarpię na boki to czuć luz , jakby łożysko w kole. Jednak jak się podniesie tylne koło do góry, to luzu nie ma ani odrobinę. 2 mechaników w końcu stwierdziło że to się "chyba" tłucze na drążku zawieszenia tylnego. Kazali mi kupić taki drążek http://www.fox.rzeszow.pl/Drazek-zawieszenia-tylnego-L-P-KIA-Ceed-07-HYUND%284,254239,247154%29.aspx  . Nie do końca jestem z tą tezą przekonany. Czy tylne koło szarpane na boki może się ruszać i dawać taki efekt jakby był luz na łożysku a to ten drążek jest zepsuty ? Amortyzatory mają sprawność 84%. Odbojników nie widać , więc są chyba w porządku. Problem jest tylko z kostką brukową i nagłych zjechaniem z drogi na boczną (wtedy następuje takie głuche puknięcie, coś w rodzaju bardzo sztywnego zawieszenia). Co o tym myślicie ?

pafciokrak:
Pozwolę się wtrącić, ten drążek prosto sprawdzić.
Jeżeli to jego wina i aż tak się tłucze (a np. przednie maja taki objaw jak końcówki są
wybite) to po prostu wjedź gdzieś na najazd/kanał i poszarp go ręką tudzież jakąś "łyżką do opon". Nie ma siły żeby nie było czuć luzu na końcówce.

sisimon:
Witam. Problem rozwiązany. Po wymianie tego drążka zawieszenia tylnego w końcu w samochodzie nastała cisza :) Co ciekawe, będąc w kanale ta końcówka nie wskazywała na żadne luzy (z kilku stron się do niego zabierali i luzów mechanicy nie czuli, zaś przy szarpaniu rękami koła na boki ewidentnie coś pukało). Po dłuższych nasłuchiwaniach stwierdzili że to może pukać jedynie na tym drążku. No i diagnoza była prawidłowa. Koszt 73 zł (drążek) + 23 zł za robociznę. Zamknąłem się w 100 :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej