Autor Wątek: [Getz] [Getz] Problem z ruszeniem po odpaleniu  (Przeczytany 5360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

motomama

• Gość
[Getz] Problem z ruszeniem po odpaleniu
« dnia: 19 Marzec 2014, 17:23:37 »
Proszę powiedzcie mi, co może być przyczyną, że samochód czasem zapala normalnie, czasem mu się odwidzi i nie dość, że chodzi jakby na 2 gary tylko i w ogóle jakby gazu nie dostawał? Kilka razy już mi się zdarzyło tak, że chciałam zapalić, zapalił ładnie, ale po dodaniu gazu osiągał max 1000 obrotów i koniec. Ostatnio odpaliłam normalnie, dojechałam do sklepu, zrobiłam zakupy i do domu już mi nie było dane nim wrócić, nie umiał odpalić normalnie. W niedzielę czara goryczy się przelała, bo jak zaniosłam rzeczy do auta (jechać w trasę miałam), na próbę odpaliłam-na dotyk. Więc ubrałam dzieciarnię, zaniosłam do auta, pozapinałam oboje i... klops. W ogóle gazu nie miał, próbowałam odpalać co chwilę i nic. Po kilkunastu próbach w końcu zaczął reagować na gaz, najpierw do 1000 obrotów, potem 1500 złapał maksymalnie, aż w końcu jak się zagrzał (po pół godzinie prób) to odpalił normalnie i do końca dnia chodził normalnie.
Ojciec zawiózł go do swojego mechanika, który ponoć jeden wtrysk wymienił, a co reszta nie wiem. Podobno nie odnalazł przyczyny, dlaczego auto ma takie problemy z odpalaniem.
Ogólnie to jak zapalam, to czekam aż świece się zagrzeją, ale mam problem, bo świeci mi taka czerwona lampka, która w książce jest opisana jako "lampka ostrzegawcza wody w filtrze paliwa" i trochę powyżej niej pomarańczowa ikonka samochodu z kluczykiem, co to jest?

Wiem, że dość chaotycznie opisałam to wszystko, w razie czego pytajcie, dopowiem resztę  ;-)

ed.  tag. tekla
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:26:08 przez Brt »

jmtotaszek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marzec 2014, 18:56:32 »
Ikona samochodu z kluczykiem to immobiliser - powinna zgasnąć po uruchomieniu silnika.

Nigdy nie jeździłem "ropniokiem" więc przy reszcie problemów nie pomogę. Ale napiszę to: Skoda Fabia 1.4 benzyna 2004 rok - bardzo podobne objawy do opisanych przez motomamę. Trzeba było wymienić cewkę zapłonową, przewody, świece i wlać gęstszy olej. No ale to był silnik benzynowy.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marzec 2014, 20:09:31 »
Miałem takie same objawy. Silnik zimny i gorący odpalał bez problemu, natomiast jeśli po odpaleniu zimnego przejechałem kawałek i zgasiłem (zakupy w sklepie), to później odpalał, ale obroty właśnie tylko do tysiąca. Po kilkukrotnym odpalaniu wchodził wreszcie na obroty i można było jechać. Sprawdzałem komputerem i nic nie pokazało. Dwóch mechaników nie wiedziało, co mu jest. Dopiero trzeci, fachowiec od Diesli, stwierdził awarię przepustnicy i naprawił samochód. Za dużo nie chciał mówić, co dokładnie zrobił. Podobno wyczyścił przepustnicę.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marzec 2014, 20:38:28 »
Do tematu dodaj tag Getz.

Pomarańczowa lampka z kluczykiem- trzeba sprawdzić kostki elektryczne pod kierownicą, psiknąć i sprawdzić połączenie.

Czerwona lampka wody w filtrze paliwa- trzeba po prostu spuścić wodę z obudowy filtra.

Przeczytaj te dwa tematy:

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3479

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3930

i zacznij stosować do paliwa olej 2T.

motomama

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marzec 2014, 19:16:38 »
albert, tata był u tego swojego mechanika i podobno właśnie przepustnica jest wymieniona i wtrysk jeden, ale ponoć dwa pozostałe też nie są za rewelacyjne. Ale to wiadomo koszta, nie wiem czy prędko uda się to wymienić.

kosmos2011, pomajtałam, poczytałam w instrukcji obsługi :-D i jednak ona się pali ta lampka ale gaśnie po uruchomieniu silnika ;) Czyli jest okej, to nie to było powodem ;)
Dzięki, jak będę miała chwilkę czasu na pewno poczytam :-)

felkner

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marzec 2014, 12:15:46 »