Forum > Accent
Opony zimowe - dobór rozmiaru i producenta - Accent '97
rabin:
polecam Dębica frigo II , sprawdzona marka i nie droga, nie polecam jakichkolwiek uzywek i nalewek !!
tylko nowe
rozmiar: wg. zalecen producenta ;-)
Daro:
Moje zimówki to Kormorany.
Zakładam je do Hyundai-a i do Forda transita.
Transit jest na bliźniakach, napęd na tył w zimie nie ma górek do pokonania.
Hyundai zobaczymy.
Wejdz na stronę www.opony.com Tam dowiesz się więcej na temat większości popularnych opon.
Galus87:
--- Cytat: "rabin" ---polecam Dębica frigo II
--- Koniec cytatu ---
Bardzo dobra opona, lecz produkują dopiero w rozm. 175/70R13 82T cena około 144zł.
Pisałem wyżej że 175 niema sensu zakładać do Accenta 1.5 co wy rajdowcami jesteście zimą? Ja bym założył Barumy Polarisy w tym mniejszym rozmiarze i wystarczą na zimę.
Kolega pisał nie chińskie nie bieżnikowane, chińskie nie wiem ale widziałem co z bieżnikowana opona się stało na A4 zima w ciepły dzień. Cud że kobieta miała zimną krew i opanowała auto była by katastrofa i w gazecie by pisali.
kml:
--- Cytat: "Galus87" ---Pisałem wyżej że 175 niema sensu zakładać do Accenta 1.5 co wy rajdowcami jesteście zimą? Ja bym założył Barumy Polarisy w tym mniejszym rozmiarze i wystarczą na zimę.
--- Koniec cytatu ---
Nie, jeździmy po asfalcie w zime i chcemy miec PRZYCZEPNOŚĆ. Różnica pomiędzy 175 a 185 to jest PRZEPAŚĆ. Ja niestety nie wyrobie sie z felgami 14" w tym roku i będę musiał kupić 13" i jestem z tego powodu cholernie nie zadowolony. Opony zapewne dębice jakieś bo ja za mało jeźdzę po polach jakiś czy coś żeby kupować opony stricte śnieżne.
Naprawdę nie rozumiem po kiego grzyba zakładać rozmiar skuterowy czyli 155. Ile tego śniegu ostatnio jest żeby się tak "specjalizować" ? Problemem jest niska temperatura od której opony robią się sztywne jak drewno a nie brak przyczepności jako takiej. Wjedziesz na profilu 80 na twardą drogę i zaczyna się pływanie i inne atrakcje w chwili gwałtownych zmian kierunku a wszystko w imię jakiejś tam oszczędności - no naprawdę bez przesady. Co ile sie kupuje opony żeby aż tak rzeźbić? Ponadto przypominam, że jeżeli ktoś ma AC to w przypadku szkody rozmiar opony będzie sprawdzony i jeżeli nie odpowiada zaleceniom producenta to może być powazny problem. Kolejna kwestia to miejsce w nadkolu oraz kwestia maksymalnego skręcenia koł - czy nie będzie tarło gumami po nadkolach.
Pomijając wszystko inne to rozmiar 13" nie oferuje zbyt dużo zimówek w stosunku do 14" Mam u siebie dwa komplety kół, obydwa w rozmiarze zalecanym przez producenta i bez chwili wahania polecam ten większy ponieważ w moim odczuciu jeździ się na nich po prostu lepiej a samochód wygląda DUŻO lepiej a różnica w cenie nie jest powalająca.
Galus87:
--- Cytat: "kml" ---Pomijając wszystko inne to rozmiar 13" nie oferuje zbyt dużo zimówek w stosunku do 14" Mam u siebie dwa komplety kół, obydwa w rozmiarze zalecanym przez producenta i bez chwili wahania polecam ten większy ponieważ w moim odczuciu jeździ się na nich po prostu lepiej a samochód wygląda DUŻO lepiej a różnica w cenie nie jest powalająca.
--- Koniec cytatu ---
no i po to jest forum aby dyskutować 8-) nie chciałem cię urazić tym tekstem u o rajdowcach.
Nawigacja
[#] Następna strona