Forum > Accent
Opony zimowe - dobór rozmiaru i producenta - Accent '97
fidel23:
Witam,
powoli chciałem przygotować się do zakupu opon zimowych do mojego Hultaja i chciałem zasięgnąć waszej porady.Autko to Accent z 1997 roku.
Po pierwsze wyczytałem że oryginalnie opony które są zakładane to opony w wymiarze 155/80 R13. Sam posiadam felgi stalowe 13''. Pytanie czy (155/80 R13) nie będą za małe i czy w zimie się sprawdzą? Czy lepiej kupić w opony w rozmiarze który najczęściej się stosuje czyli 175/70 R13. Powiem od razu że dojeżdżam do pracy spory kawałek nie zawsze odśnieżonymi drogami.
Teraz w sezonie letnim jeżdżę na oponach Barum Brilantis 165/70 R13 i powiem że jestem średnio zadowolony. Zużycie jest na przyzwoitym poziomie ale hałas dość spory.
Proszę więc o pomoc, jakiego producenta opony i w jakim rozmiarze?
Oczywiście nie stać mnie na Michelin-y :) więc najlepiej takie do 140-150zł za sztukę
Pozdrawiam.
Vex:
Moge Ci polecic Uniroyal MS plus 66 albo 6 w zaleznosci od rozmiaru. Opona ze srednio-niskiej polki z bardzo dobrymi wynikami (patrz chociazby ADAC). Opona cichsza niz niejedna letnia (np. Pirelli P5000 albo P6000), bardzo ladnie sie zachowuje w temperaturze ponizej 5 stopni, tzn duza wyczuwalna roznica miedzy letnimi. Co wazne nie maja bieznika na zaspy sniezne i na mokrej nawierzchni ladnie trzymaja auto.
Galus87:
No więc tak w zimie lepiej spisuje się opona węższa, a wiadomo jak kupujesz węższą to musisz iść wyżej. 175 niema sensu zakładać.
Patrząc cenowo:
155/80
B polaris 2 około 112zł
Uni ms plus 6 około 126zł
Fire Winterhawk2 około 138zł (ja na tych śmigam w Coupe, rewelacyjne na wodę i błoto poślizgowe można cisnąć auto prowadzi się wyśmienicie, na śniegu dobrze nie posiadam abs i autko prowadzi się dobrze na śniegu)
165/70
B polaris około 119zł
Debica Frigo Directional około 130zł (latałem na nich w Seicento przez 7zim, rewelacyjne na śniegu. Woda błoto dobrze na suchym troszkę gwizdały, ale co z tymi oponkami można było robić na śniegu to bajka)
Uni ms plus 6 i Winterhawk2 w cenie około 144zł.
Ciężko powiedzieć, cenowo wygląda to prawie tak samo wiec wybór należy do ciebie.
Te opony co uważam osobiście i to co słyszałem od ludzi wypadają bardzo dobrze jakościowo i cenowo.
k7s5a2:
--- Cytat: "fidel23" ---Po pierwsze wyczytałem że oryginalnie opony które są zakładane to opony w wymiarze 155/80 R13
--- Koniec cytatu ---
Wersja GLS mogła mieć opcjonalne 175/70 R13 lub 175/65 R14.
BLOONDYN:
Galus87 ma rację . Kup sobie 155/80 13 tańsze i lepiej się prowadzą po śniegu niż szersze kapcie. Firma w zasadzie bez znaczenia BYLE nie chińskie bo droga hamowania takich .... :o
Ja miałem w moim "kucyku" i Accencie stosowałem wariant :
przód - opony lato 175/70 13 , zima 155/80 13
tył - opony wielosezonowe 175/70 13 ( Debica Navigator)
Ten kto pisze że wielosezonowe opony są nic nie warte to NIGDY na nich nie jeździł .Ja przekonałem się do nich gdy w moim Pony miałem KORMORANY (letnie ) i spadł śnieg to nie potrafiłem na błocie śniegowym ani ruszyć, a o hamowaniu w ogóle nie było mowy . A mój szwagier mając też Pony przyjechał wtedy do mnie BEZ PROBLEMU ja się go pytam -" masz zimówki? " a on - " nie Navigatory" Byłem w szoku bo na tych oponach SPOKOJNIE można było jeździć,a latem były CICHSZE od KORMORANÓW! :shock:
I od tego czasu na tył kupowałem NAVIGATORY. Zdarłem 3 komplety ok .150tyś km i NIGDY mnie tyłem w śniegu nie zarzuciło. A gdybym był daleko i zaskoczył by mnie śnieg to zawsze mogłem zamienić - Navigatory na przód , a letnie do tyłu i mozna było jechać!
A co do hałasu ... to każda zimówka jest głośniejsza od letniej ( chuczy).
A najcichsze opony letnie (Zobacz testy w gazetach ) to o dziwo koreańczyki Hankook , Nokian, Kuhmo . Widocznie tylko im zależy na świętym spokoju w samochodzie :-P
Nawigacja
[#] Następna strona