Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Przerywanie silnika po zjechaniu z autostrady
aprzemek:
@Melchior71
Możesz napisać, jak się skończył ten temat u Ciebie?
W moim objawy są dość podobne, przy czym występują w dwóch sytuacjach:
1. Zaraz po odpaleniu zimnego silnika i ruszeniu, przez pierwsze 5 metrów jakby delikatnie auto podskakiwało, potem przechodzi.
2. Idąc pełnym gazem na wysokim biegu (np. wyprzedzanie na autostradzie), w okolicach 3 tysięcy obrotów też szarpie, po odpuszczeniu gazu, jedzie zupełnie normalnie.
No i się zastanawiam czy to wtryski, czy nie wtryski?
melchior71:
Nawiązując do tematu - objawy jakie opisałem ustały , ale doszło coś nowego. Kiedy jechałem na wczasy nad morze samochód postał 2 dni na miejscu i nie można go było odpalić . Załapał chyba za 5 razem dość długiego heh-łania (ok. 5 sek) i potem było ok. W drodze powrotnej na postoju w czasie trasy to samo- odpalił chyba za 7-8 razem. Następny postój - no i już nie odpalił w ogóle. :-P Przyjechała laweta , wydoiliśmy starter prawie do zera i nic . Samochód na lawetę i do mechaniora. Tam podładowanie aku. sprawdzenie czy pompa daje paliwo i start . Odpalił za 1 razem :?: i do tej pory odpala . Pojechałem do serwisu BOSCH na diagnozę wtrysków. Zapłaciłem 750 zł za sprawdzenie wtrysków i uszczelnienie pompy paliwa + wymiana zaworków w tejże pompie(nie lała ale była zapocona i czasem spadała kropelka paliwa- jak określił spec.) Wtryski - wszystkie w najlepszym porządku. :!: Nic nie trzeba było z nimi robić .samochód pali na dotyk :mrgreen: Tak w gruncie rzeczy to nie wiadomo co to było i czy się powtórzy :evil: Mam kompa z interfejsem i miałem go w czasie urlopu ze sobą . Diagnoza nie wykazała żadnych błędów . Wszystko czyste. :?:
aprzemek:
No to i ja dopiszę kolejną część przygód. Samochód w takcie jazdy zaczął gasnąć. Zazwyczaj przy próbie przyspieszenia lub podjazdu pod wzniesienie. Oczywiście wyrzuca też CHECKa. Zrobił tak w sumie trzy razy. Odpala czasem od razu, czasem trzeba chwilę poczekać. Co ciekawe przy okazji z silnika wydobywa się dźwięk, jakby ktoś do niego garść nakrętek wrzucił. Najpierw było to słyszalne na wyższych obrotach, teraz jest też na niskich.
Czytałem już forum, ponoć może to być pompa i ciśnienie na listwie CR. Oby tak było bo jeśli obróciły się panewki to się poirytuję...
Może ktoś ostatnio coś takiego przerabiał?
Nawigacja