Autor Wątek: [ix35 EL] Poziom płynu chłodniczego  (Przeczytany 8437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mleko

• Gość
[ix35 EL] Poziom płynu chłodniczego
« dnia: 11 Marzec 2014, 20:46:32 »
Czesc Hultaje

Chcialbym sie dowiedziec jaki macie poziom plynu chlodniczego w waszych Hyuikach.
Dzisiaj postanowilem sprawdzic profilaktycznie poziom oleju i rzucil mi sie w oczy niski poziom plynu, tzn siega po wskaznik L. Nie pamietam jak bylo wczesniej wiec nie wiem czy go ubylo czy jest tyle od zakupu.
Myslicie, ze powinienem dolac troche czy moze tak zostac. A jesli dolac to wystarczy samej wody destylowanej czy musi byc to plyn?
Duzo pytan, ale licze na rady ;-)
Pozdrawiam

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marzec 2014, 07:34:05 »
Dolej. Tylko nie wody destylowanej a konkretnego płynu. Nazwa podana jest na wykazie w książce obsługi pojazdu.

Mleko

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marzec 2014, 08:00:44 »
To poprosze te nazwe bo w mojej ksiazce jest podana mieszanka jaka powinien zawierac

maniek1807

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marzec 2014, 10:08:35 »
W moim przypadku od samego początku miałem ok. 2-3 mm ponad kreskę L.  Zwróciłem uwagę nawet na to przy odbiorze auta. Powiedziano mi, że jest to stan optymalny. Dla upewnienia się sprawdzili jeszcze raz , czy nie ma wycieków. Taki poziom mam do chwili obecnej- ok. 6 kkm.

Mleko

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marzec 2014, 10:23:25 »
Ile ludzi tyle opinii ;-)
no to moze wystarczy jednak dolac troche wody destylowanej

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Marzec 2014, 06:25:30 »
Cytat: "Mleko"
Ile ludzi tyle opinii ;-)
no to moze wystarczy jednak dolac troche wody destylowanej

Nie dolewaj wody. Tylko płyn.

A jeśli mieści ci się stan w widełkach , to nic nie dolewaj.

Mleko

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Marzec 2014, 07:08:27 »
Wyjdzie, ze nie posluchalem Waszych rad ale dzwonilem do hyundaia, gosc z serwisu powiedzial ze jesli nie mam plynu to moge troche wody dolac. Tak zrobilem ale tylko minimalnie zeby poziom na zimnym byl pow L. Teraz musze obserwowac czy poziom spada czy nie.

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marzec 2014, 16:22:17 »
Cytat: "Mleko"
Wyjdzie, ze nie posluchalem Waszych rad ale dzwonilem do hyundaia, gosc z serwisu powiedzial ze jesli nie mam plynu to moge troche wody dolac. Tak zrobilem ale tylko minimalnie zeby poziom na zimnym byl pow L. Teraz musze obserwowac czy poziom spada czy nie.

Twój problem. Podniosłeś sobie o ułamek stopnia temperaturę zamarzania. Jeśli będziesz tak cały czas uzupełniał, to w końcu coś w zimie ci rozsadzi. Uzupełniaj dalej wodą...
Gość z serwisu na pewno ucieszy się.

Mleko

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Marzec 2014, 22:08:29 »
Nie, nie bede sobie uzupelnial. Jesli bedzie ubywac to najnormalniej podjade do serwisu. Dolalem moze szklanke wody destylowanej zeby zawartosc siegala ponad L.