Forum > i30 GD
[i30CW] Spalanie na poziomie 6,5 l/100km
ruuudolfo:
Witam serdecznie Forumowiczów w swoim pierwszym temacie,
Jestem szczęśliwym posiadaczem nowej i30 CW w wersji silnikowej 1.6CRDI, aktualny przebieg około 6000 km - kwestią problematyczną jest średnie spalanie samochodu, które przy wymienionym przebiegu wynosi 6,4-6,6l/100km. (zarówno wskazania komputera, jak i przeliczone zużycie w oparciu o tankowania)
Dziennie pokonuję około 70km, z czego 1/3 w mieście, reszta podmiejskie trasy.
Większość testów, ocen samochodu, wpisy na różnych forach, informacje od znajomych jeżdżących 1.6CRDI -spalanie powinno być na poziomie 5-6l/100km, a w przypadku moich tras nawet niższe.
Nie jest to raczej kwestia "ciężkiej nogi" - w innych samochodach (służbowych, lub poprzednio posiadanych samochodów) udawało mi się osiągać bardzo dobre wyniki w kwestiach spalania, z których byłem zadowolony. Próbowałem jeździć zgodnie z wskazaniami komputera, ale to potrafi jeszcze to spalanie podbić.
Samochód posiadam od nowości, nie wymieniałem jeszcze oleju.
Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?
Lucressi:
6,5 to przyzwoity wynik :). Moje spalanie też utrzymuje się w granicach 6,4 - 6,6.
5l/100km to raczej marzenie ściętej głowy. Mój najlepszy wynik to 5,7 ale tylko na trasie i to przy bardzo ekonomicznej jeździe.
Ciesz się jazdą :mrgreen: :mrgreen:
shadow:
Dlatego Ja wziąłem benzynę która pali mi w cyklu mieszanym 6-6,5l i do tego są tańsze koszty utrzymania. Był u nas jeden forumowicz, który zszedł do 4,7l w dieslu, ale sam pisał, że naprawdę jeździł ekonomicznie do tego wiele rzeczy miał wyłączonych :) m.in klimatyzację.
Lucressi:
No mi właśnie chodziło o benzynę. Nie zauważyłem, ze Ruuudolfo pisze o dieslu. Mój błąd. :-o
bogdanxx:
Ja mam dokładnie zawesz 6.6 litra czy gonie samochód czy nie gonie.
Nawigacja
[#] Następna strona