Forum > Instalacja LPG, CNG, inne

Świece ISKRA - co o nich sądzicie ?

<< < (2/2)

Yaro:

--- Cytat: "Timon" ---
--- Cytat: "robaszek127" ---Jesli są dobre po co wymieniać co 15tys.
--- Koniec cytatu ---

To, że jeszcze działają to nie oznacza, że działają poprawnie. Filtry też wymieniasz co 50-60tys. km?

--- Koniec cytatu ---

Ale po co wymieniać cokolwiek, jak się ma LPG w aucie przecież jest założone dla oszczędności. A później się jedzie za takim delikwentem gaz czuć jak by ktoś zapalniczkę pod nos podłożył.
Co do świec to również polecam NGK dawno, dawno temu jak miałem auto z LPG jeździłem na tych świecach i złego słowa nie mogę powiedzieć na ich temat. Teraz też jeżdżę na NGK irydowych wymiana przy przebiegu 120.000km  ;-)

kadafi:
Lord Flashheart,  iskry do LPG jak najbardziej polecam.
Od lat stosuję w astrze G 16v i sprawują się rewelacyjnie.
Świece jedno elektrodowe oczywiście - działają o wiele lepiej niż dwu elektrodowe GM.

Lord Flashheart:
Wymieniłem świece na NGK nr 13.
Cena zaskoczyła mnie pozytywnie bo 10pln/szt.
A Iskry 7pln/szt ale ich nie mieli w sklepie.
Autko przyjemniej działa ;-)

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

mar_p:
Jeśli chodzi o zwykłe świece w cenie 30-50zł za komplet to jest to oczywiste że one wypadają po 10-20 tyś km. One po prostu nie wytrzymują wyższych temperatur jakie są przy LPG. W większości nowoczesnych silników 16V jest już przewidziane stosowanie przez producenta świec platynowych które są kilkakrotnie droższe powyżej 40zł za sztukę, ale ich żywotność jest bez porównania dłuższa. Platynówki bez problemu wytrzymują powyżej 100 tys km.
Ostatnio wymianiając u siebie świece się okazało że 3 szt.z 6 są jeszcze oryginalnie montowane czyli miały przebieg pow 180tys.km. Ponadto gdybym miał wymieniać je co 15 tyś. to by było irytujące bo 3 pierwsze to faktycznie 15min roboty ale żeby się dostać do 3 następnych trzeba zrzucać kolektor dolotowy i całą masę gratów przy okazji a to juz 4 godz mi zajeło.
Ogólnie jeszcze mi się nie zdarzyło żeby świeca platynowa całkiem padła. Też stosuję NGK i polecam. Hyundai zaleca Championy i NGK. Moim zdaniem najlepiej sie trzymać tego co zaleca producent.

Lord Flashheart:
Stare świece są takie same jak te, które włożyłem.
Na starych przejechałem na gazie 40 tyś.
Więc nie są takie złe, te TANIE

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej