Forum > Accent
Smarowanie drążka zmiany biegów
IgoReCzeK:
Witam. Przyznam się szczerze, że jeździłem ładnych kilka lat Accentem I generacji i to, co najbardziej mnie osobiście doskwierało, to był brak synchronizacji biegu wstecznego. Moja skrzynia ( jak wynika z opisów ) jako nieliczna pracowała bardzo poprawnie i nie jednego gościa na starcie z zatrzymania przyprawiałem o mdłości ( nie trzeba było wcale wbijać biegów, bo wystarczało popchnięcie palcami dźwigni zmiany biegów ). Prawda jest taka, że obecnie są to samochody posiadające minimum 10 lat i przesmarowanie czegokolwiek, co było nie dotykane do tej pory przyniesie pozytywne rezultaty. Czy takie jakie by sobie życzyli obecni użytkownicy tych modeli Hyundaia, tego nie wiem. Wiem na pewno jedno, to nie zaszkodzi, a być może pomoże w bardziej precyzyjnym i lżejszym sterowaniu skrzynią biegów. Pozdrawiam Igor.
xardas:
Wierzcie, albo i nie u mnie wszystkie biegi prócz 5 i wstecznego wchodzą 1 palcem - wskazującym. Zresztą te biegi trzeba nauczyć się wrzucać i już. A tak jak powiedział Igor, trzeba czymś czasem przesmarować, żeby skrzyni nie bolało :)
Cien:
Potwierdzam, brak prolemow z wrzucaniem biegow
Takze czasami jedyny minus brak synchronizacji wstecznego.
Pamietajmy - to nie jest sportowa skrzynia biegow, i nie najlepiej reaguje na bardzo blyskawiczne zmiany, tylko tyle.
kml:
Jak juz pisałem wcześniej, u mnie problemy się skończyły jak DOBRY warsztat wszystko wyregulował a przede wszystkim zrobił porzadek z siłownikiem. Kolejna sprawa to fakt, ze jak oka w głowie trzeba pilnowac wymiany oleju.
Cendra:
--- Cytat: "kml" ---Jak juz pisałem wcześniej, u mnie problemy się skończyły jak DOBRY warsztat wszystko wyregulował a przede wszystkim zrobił porzadek z siłownikiem. Kolejna sprawa to fakt, ze jak oka w głowie trzeba pilnowac wymiany oleju.
--- Koniec cytatu ---
może jest w necie jakiś manual z regulacją :?:
Nawigacja