Autor Wątek: [Accent X3] Wymiana tarcz zegarów na np.(BIAŁE)  (Przeczytany 6302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

daniu f1

• Gość
[Accent X3] Wymiana tarcz zegarów na np.(BIAŁE)
« dnia: 19 Styczeń 2012, 21:16:42 »
Witam raz jeszcze. Postanowiłem wymienic tarcze zegarów i gdy sciągnełem wskazówke od obrotomierza to pod nim był nawiniety pręcik i ten pręcik sie odwinął           co spowodowało że gdy założyłem spowrotem wskazówke to juz nie działał,ot pytanie do was czy ktos juz wymieniał moze tarcze zegarów w accencie rok.95 i czy napotkał jakiś problem z obrotomierzem,czy to ja miałem poprostu nadzwyczajniej pecha kurcze musiałem zamówić zegary od uzywanego accenta.Dzięki i prosze o info Pozdro.

lukaszl86ldz

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Styczeń 2012, 18:53:19 »
maił¶em podobną sytuacje w Polonezie niestety w moim przypadku zegary były całkowicie do wymiany z tym trzeba niestety ostrożnie ja się jednak drugi raz nie podjąłem tego zadania  ;-)

BKK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudzień 2015, 00:44:37 »
Odgrzeję kotleta. Nie tyle wymiana, co demontaż tarcz celem innej modyfikacji (co wyjdzie, pokażę). Musiałem zdjąć wskazówki. Metoda na widelec jest chyba dobrze znana, wiec opisywać nie ma potrzeby. Teraz sprawa - jak wskazówki ustawić z powrotem tak, by dobrze wskazywały.
1. Wskazówka od prędkościomierza chyba będzie bezproblemowa, bo ten ma wewnętrzny ogranicznik, więc wystarczy ustawić na zero. Dobrze kombinuję?
2. Wskazówka obrotomierza też bezproblemowo, bo po wysterowaniu zegara sygnałem 100 Hz, wskazówka ma się ustawić idealnie na 3 tysiące obrotów. Więc i tu problemów nie będzie.
3. Wskazówka temperatury. Ma mechaniczny ogranicznik w tarczy, ale jak złapać jej wstępne napięcie? Na tarczy są mniej więcej w 1/3 jej wysokości dwie kropki, które sprawiają wrażenie, że na nie  ustawia się wskazówkę. Tylko jak? Bo bez ogranicznika ustrój można obracać dookoła.
4. Wskazówka wskaźnika paliwa. Tutaj już całkiem ciężko, bo tłumik, który jest zamontowany już całkiem wprowadza w błąd. A wskazówką bez ogranicznika też można kręcić do woli.
Najbardziej interesują mnie punkty 3 i 4. Może są jakieś wartości na które ustawia się zegary?
Jakby co, to do dyspozycji jest zasilacz programowalny, generator, oscyloskop, podzespoły...

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudzień 2015, 18:37:25 »
To jest zwykły licznik w starym trupie a Ty prace magisterską chcesz na temat ustawienia wskazówek napisać.
Jak nie rozwiązałeś problemu to tylko to cię ratuje:

NASA Headquarters
300 E. Street SW, Suite 5R30
Washington, DC 20546
(202) 358-0001 (Office)
(202) 358-4338 (Fax)

:-P

BKK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Grudzień 2015, 00:29:20 »
kadafi, jest taka zasada - nie masz nic do powiedzenia, to milczysz.
Jakbym chciał sobie adres NASA znaleźć, to poradziłbym sobie bez idiotycznych podpowiedzi.
Widać nie masz pojęcia o zagadnieniu, ale błysnąć musiałeś...

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudzień 2015, 21:08:02 »
I jak ustaliłeś już te wskazówki ? Jestem bardzo ciekaw jak ci poszło i czy dałeś radę.
Oczywiście nie zapomnij opisać to w temacie aby inni mieli ułatwione życie.