Forum > Atos / Atos Prime
[Atos Prime] Check engine - problem
kosmos2011:
robaszek127:
U mnie także wyskakuje błąd typu mała wydajność katalizatora lub zbyt wyskoka temperatura na wejściu do niego. Pewnie to od gazu i tez nauczyłem się z tym żyć. W skrzynce bezpieczników jest bezpiecznik i nim się kasuje błedy ale pisze o getzie.
Zwykły interfejs teraz na allegro to koszt ok 30zł i nie trzeba płacić serwisom. Tak samo pewnie zaobserwowałem, że zimą częściej wyskakuje błąd niż latem. Pewnie to od jakości gazu.
nor_bis:
Przyczyną włączania się kontrolki check engine był uszkodzony katalizator kolektorowy. Po jego demontażu - wkład (plaster miodu) był częściowo wygięty, częściowo wyłamany (jego duże fragmenty wydostawały się z sita), częściowo rozkruszony. Przynagleniem do wymiany katalizatora stały się falujące obroty silnika, nierówna i głośniejsza praca motoru, wyższe spalane i spadek mocy. Cena usługi wraz z montażem w Aso wyniosła 3050 zł (nie ma zamienników, uniwersalne są za słabe ze względu na wysoką temperaturę kolektora wydechowego). Innym wyjściem byłoby wycięcie wadliwego katalizatora, emulator sondy i badania techniczne na analizatorze spalin u przysłowiowego pana Henia. Wybrałem pierwszą opcję. Przypomnę że samochód jest wart ok. 9 tys. zł, ma 7 lat i 63 tys. przebiegu. Przyczyną awarii okazała się niska jakość polskiego paliwa. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
robaszek127:
Za 3 tys to kupisz drugi silnik z katalizatorem gratis a nawet dwa. 3 tys nigdy bym nie dał za katalizator szczególnie,że Aso hyundaia jest znane z cen kosmicznych na poziomie mercedesa. lepiej założyć gaz za tą kaskę i śmigać bez kata bo do niczego on nie jest potrzebny. Szczególnie gdy auto jest warte tyle co 3 katalizatory.
Nawigacja