Forum > XG / Grandeur
[Grandeur]Pytanie o wymianę oleju
kosmos2011:
Płukanka http://www.zmienolej.pl/oferta/dodatki-do-oleju/bg-109-plukanka-do-silnikow-325ml-detail + dobry olej syntetyczny 5W40 (zmiana lepkości to mit nic się nie rozszczelni) jaki szukać już wiesz. Zrób to szybko bo ten olej do silnika z rozrządem łańcuchowym i z CVVT to nic dobrego. Pompowalność oleju Mobil 10W40 szczególnie w zimie jest bardzo słaba co potem skutkuje np obróceniem panewki.
Mobil 2000 10W40 nawet ja do mojego 1.3 G4EA już go nie wlewam. Przebieg 114 tyś km wcześniej 90 tyś km jeździł na 10W40 bo serwis stopniował klientów i sąsiadowi do Sonata G4JP wlewał Castrol 5W30, a do mojego to czarne smarowidło.
radost:
Dzięki kosmos. Przekonałeś mnie. Kupię pełen syntetyk tylko jeszcze się waham czy 5w-30 czy 5w-40. Jeśli chodzi o producenta to mam mętlik w głowie ale myślę o Castrolu. Z tą płukanką to chyba sobie daruję, auto raczej nie bierze oleju. Masz może jakiś sprawdzony sklep internetowy z filtrami i olejami?
KAROL208:
Różne auta miałem w każdym zmieniałem na Valvoline maxlife syntetyki i pólsyntetyki.
Teraz w audi miałem mobila Peaklife 5w-50 i siorbał mi ok 0,6-0,8l/1000km. Teraz zalałem : MaxLife 5W-30 i przejechałem 400km i ani grama oleju nie ubyło. Jestem jak zawsze zadowolony z valvoline. Dobre opinie ma też Motul.
Na castrole trzeba uważać bo strasznie żeniony jest.
kosmos2011:
Filtrów raczej nikt nie podrabia więc kup gdzie masz bliżej i z najniższą cenę, z olejami to już loteria ja kupuje przez net, a odbieram w sklepie. Większość syntetyków to oleje HC więc i tak po ok 8 tyś km tracą swoje własności. W tym wypadku trzeba pilnować czasu między wymianami. Weź 5W40 i zrób płukankę bo jak cały czas silnik pracował na tym Mobilu to trochę nieczystości już jest i w wypadku przejścia na lepszy olej lepiej to zrobić.
radost:
No i stało się... Zalany castrol 5w 40.
Nawigacja
[#] Następna strona