Autor Wątek: [Accent LC] Jak wyłączyć światła mijania po przekręceniu klu  (Przeczytany 6580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomasso

• Gość
Od dłuższego czasu szukam sposobu na pozbycie się przykrej cechy mojego Hultaja, a mianowicie chciałbym, żeby po przekręceniu kluczyka w stacyjce NIE ŚWIECIŁY żadne światła.

Obecnie po włączeniu zapłonu świecą mijania+pozycyjne (przód i tył), nie świeci tablica przyrządów.

Wkurza mnie to, że nie mogę sam decydować, czy chce wypalać sobie odblyśniki. Hultaj ma bombowe światła, ale strasznie się grzeją, co spowoduje, że za chwilę będą do wymiany.

Szukałem tu, szukałem na AutoKąciku, na forach KIA, uzyskując jedynie szczątkowe informacje, że ma być zworka/przekaźnik/bezpiecznik, kŧóry włącza/wyłącza te koreańskie "światła dzienne".

Czy ktoś z was wie na pewno, co i gdzie trzeba zrobić?

Z góry dziękuję!

hyun

• Gość
[Accent LC] Jak wyłączyć światła mijania po przekręceniu kluczyka?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Luty 2014, 20:08:16 »
W schemacie od lc który właśnie przeglądam trzeba wyciągnąć ze złącza i zaizolować pin nr 5 w module drl. Schodzą się tam razem kable brązowy i czerwony.
Schematy z hmaservice w przypadku x3 mijają się z rzeczywistością więc nie ręczę ,że z lc nie jest podobnie.

Tomasso

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Luty 2014, 15:00:18 »
Cytat: "hyun"
W schemacie od lc który właśnie przeglądam trzeba wyciągnąć ze złącza i zaizolować pin nr 5 w module drl.

Dzięki, to jakis trop!

Co to znaczy zaizolować? Nie bardzo wiem jak to fizycznie wygląda.

Mógłbyś mi ten schemat gdzieś wystawić?

Próbowałem się zalogować do stron H z dokumentacją, ale od jakiegoś czasu trzeba za to płacić...

Offline kosmos2011

• Giełda

Tomasso

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Luty 2014, 15:45:49 »
Dzięki Kosmos, a gdzie dokładnie tego szukać? Mam schematy elektryczne, ale ich najwyraźniej nie rozumiem.

Naprowadzisz mnie?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Luty 2014, 17:50:37 »
"Electrical Troubleshooting Manual 2005" SD.pdf stront od 120 do 122(DRL) . CC.pdf - rozpiska pinów w kostkach, CL.pdf-lokalizacja kostek w samochodzie, HL.pdf-wiązki w samochodzie.

Czy na pewno masz moduł DRL.

hyun

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Luty 2014, 22:22:35 »
Cytat: "Tomasso"
Mógłbyś mi ten schemat gdzieś wystawić?

Dla rocznika 2001 trzeba wyciągnąć z kostki, przeciąć albo przegryźć  :-) brązowy kabel przy module DRL (pin5)

a dla 2005 zielony (pin1)

Jako ciekawostkę dodam ,że to pudełko można również wykorzystać jako automat do sterowania ledowymi lampkami drl  8-)

Tomasso

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Luty 2014, 18:17:57 »
Dla rocznika 2001 trzeba wyciągnąć z kostki, przeciąć albo przegryźć  :-) brązowy kabel przy module DRL (pin5)

Sprawdzę dziś, czy w ogóle mam ten moduł, bo jak patrzę na schemat od Kosmosa, to po zapłonie powinny zapalać się tylko przednie światła mijania, a mnie zapalają się wszystkie minus tablica.

Jako ciekawostkę dodam ,że to pudełko można również wykorzystać jako automat do sterowania ledowymi lampkami drl  8-)

Ooo.... to ciekawy trop. Opowiesz coś więcej?

[ Dodano: 2014-02-19, 16:29 ]
Cytat: "Tomasso"
Sprawdzę dziś, czy w ogóle mam ten moduł, bo jak patrzę na schemat od Kosmosa, to po zapłonie powinny zapalać się tylko przednie światła mijania, a mnie zapalają się wszystkie minus tablica.

Moduł mam, słabo dostępny, ale dostanę się do niego.

Gdyby udało się go użyc tak, żeby nie włączał świateł pozycyjnych P+T ani mijania P, a zamiast tego podawał napięcie na ledowe dzienne, to byłoby super.

hyun

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Luty 2014, 18:37:28 »
Pod ucięty kabel od strony modułu DRL podłączasz minus z ledów. Plus od ledów ciągniesz na stałe do klemy akumulatora przez bezpiecznik ok 5A. W x3 ten patent działa znakomicie ;)