Forum > Tucson JM
tylna wycieraczka nie działa
Bociek:
Witam,
drodzy fani tucsona, nie działa mi tylna wycieraczka, jadać do pracy uruchomiłem wycieraczkę, która to stanęła na 1/4 szyby. Niestety w ogóle nie reaguje na przełączania, czyściłem styki, ale nadal nic. Jedynie podczas jednorazowego włączania wycieraczki przełącznikiem, słychać puknięcie i przestaje. Co to się dzieje i ile będzie mnie kosztowało. Proszę o pomoc pozdrawiam.
dareczekw:
Miałem podobny problem a winowajcą wył zardzewiała oś co się przykręca wycieraczkę. Wyczyściłem i nasmarowałem wd40 i olejem silikonowym i wróciło do normy.
Bociek:
dzięki za pomoc, pomogło od ręki :-)
raphal:
Koledzy mam podobny problem,tyle że w H i30. Pomogło nasmarowanie tylko z zewnątrz czy musieliście zdemontowac całą wycieraczkę//mechanizm żeby dokładnie wyczyścić oś?
maciekw:
Najpierw popsikaj parę razy WD40 w odstęach kilkunastominutowych. Potem spróbuj na chwilę włączyć. Jeżeli nie idzie dalej, to posłuchaj, czy silniczek pracuje, czy słychać jakieś terkotanie. Jeżeli tak, to może być wymaggana wymiana całego siłownika - jakaś zębatka dostała po nosie (wycieraczka zazwyczaj jest obsadzona na zębatce, a i w środku jest przekładnia). Jeżeli nic nie słyszysz, spróbuj delikatnie popchnąć wycieraczkę - w sensie pomóc jej wystartować. Nic na siłę.
Tak czy inaczej - jak nie pomoże wd40 to pozostaje rozmontowanie i wyczyszczenie mechanizmu. Co swoją drogą zawsze daje lepszy efekt - wd40 jest "chwilówką" jeżeli chodzi o smarowanie. Sam mechanizm nie jest skomplikowany.
A do ściągnięcia wycieraczki być może będziesz potrzebował ściągacza do łożysk (ramię może być zapieczone)
Nawigacja
[#] Następna strona