Forum > Matrix / ix20
[ix20] Uszkodzona uszczelka pod głowicą
lukasz.zst:
Od listopada dolewałem płynu do chłodnicy co 500km 1L, teraz dolałem w poniedziałek i kontrolka zapaliła się w środę. Ja zawsze dolewałem płyn w ASO. Ledwo dojechałem w środę do serwisu. Na miejscu diagnoza, uszkodzona uszczelka pod głowicą. Auto zwłaszcza rano pierwsze odpalenie i brak mocy.Wiem że nie jestem pierwszą osobą która ma kłopt z uszczelką pod głowicą . Jak wy macie
matrixx:
wygląda na to że nie dopilnowałeś poziomu płynu w chłodnicy i nastąpiło przegrzanie głowicy i stąd taka awaria,trochę będzie kosztowało od listopada nie miałeś czasu sprawdzić w serwisie dlaczego tak dużo dolewałeś płynu (nasuwa się stare porzekadło ,,jak dbasz tak masz,,) powodzenia
pike69:
"Od listopada dolewałem płynu do chłodnicy co 500km 1L ..."
Oj chyba kolego przegapiłeś pierwsze objawy. 1 litr na 500km to już b. dużo i należało szukać albo nieszczelności zewnętrznej instalacji, albo jechać do serwisu.
U mnie od kiedy mam ten samochód (11 tys. km) nic nie dolewałem i dalej nie ma takiej potrzeby.
W poprzednich samochodach gdy musiałem dolewać więcej niż 0,25 litra na 1tys. km to szukałem przyczyny (w przypadku nieszczelności chłodnic osobiście nie polecam uszczelniaczy wlewanych do płynu - w Golfie załatwiłem sobie nagrzewnicę).
lukasz.zst:
Serwis czeka na części ,kazali mi jeździć nim i sprawdzać stan .
Na forach zagranicznych piszą o przypadkach znikającego płynu ,ale nikt nie miał tak drastycznej przygody
dekra:
--- Cytat: "lukasz.zst" ---Serwis czeka na części ,kazali mi jeździć nim i sprawdzać stan .
Na forach zagranicznych piszą o przypadkach znikającego płynu ,ale nikt nie miał tak drastycznej przygody
--- Koniec cytatu ---
No,no - nie wiem co to za mądry serwis, który po stwierdzeniu pękniętej uszczelki pod głowicą (tak wynika z wypowiedzi) dopuszcza w ogóle samochód do dalszej jazdy! Przecież grozi to kompletnym zniszczeniem silnika!
Nawigacja
[#] Następna strona