Mam problem z wyciekiem oleju pomiędzy skrzynią a silnikiem( i30cw/2009/80kW/benzyna 1,4, przebieg 98tys.). Zimer wymieniali już 4 razy i dalej cieknie. Może jest coś nie tak z odpowietrzaniem skrzyni korbowej, Tak jak w tekście poniżej:
osmos2011 napisał/a:
Zrób pomiar ciśnienia sprężania, potem płukankę nowy olej nie Castrol i 5W30 . Jeśli ciśnienie przed płukaniem będzie ok to po płukaniu nie rób pomiaru ponownie.
http://www.liqui-moly.pl/...ine-2662-detail Dodatkowo sprawdź zaworek odmy. W środku jest kulka i przepływ powinien być tylko w stronę od pokrywy zaworów do przepustnicy.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/cb4c3827e91e1a00Witam ponownie ze względu na totalny brak czasu i zabranie się za samochód dzisiaj sprawdziłem zaworek z odmy. Napisze jak to zrobiłem- a więc po prostu zdjąłem
wężyk z zaworka PCV i nic nie dmuchało jedynie lekko zaciągało od strony przepustnicy- zdziwiony tym faktem odkręciłem korek wlewu oleju i tu zonk bo jednak ciśnienie w pokrywie zaworowej było takie że jak korek położyłem na miejsce to aż lekko podskakiwał (w czasie testów auto cały czas na chodzie/bieg jałowy. Założyłem wężyk
s powrotem i zgniatałem go zaraz za króćcem wylotowym z PCV (zaworkiem) i było słychać jak kulka którą kolega pisał lata w te i wewte co już było dziwne bo podczas ściągania wężyka nic nie wylatywało z pokrywy.Zdziwiony tym niejednoznacznym wynikiem postanowiłem ściągnąć drugi wężyk który idzie do pokrywy zaworów
(odpowietrzenie skrzyni korbowej) i wtedy dopiero byłem w szoku ciśnienie dość spore aż gwizdało-od strony skrzyni korbowej ale auto natychmiast zwiększyło obroty samo do ok 3 tys i tak utrzymywało cały czas jak wężyk założyłem ( to troche jakby zamulił sie ale normalnie elegancko wracały obroty na 700 Co do tego ma odpowietrzenie skrzyni korbowej że obroty mi rosną i czy wy też tak macie, i czy te dmuchanie ze skrzyni korbowej u Was też jest tak mocne? jak wąchałem to raczej bez zapachu lekki zapach oleju, tak bym to określił. Dodam że wszystkie wężyki czyściutkie przepustnica również. Jak ten zaworek sprawdzić czy na 100% jest sprawny. Będe wdzięczny za każdą podpowiedz"
U mnie są takie same objawy. I zastanawiam sie czy jak weżyk jest zdjęty to z zaworku pcv ma wylatywać powietrze z głowicy( u mnie nic nie wylatuje a jak wykrece zaworek to leci(dmucha). Co ma otwierać ten zaworek ciśnienie w głowicy czy podciśnienie w wężyku odmy, a może dwie siły razem?