Forum > i30 FD

[i30 FD] Wymiana oleju

<< < (19/40) > >>

mario:
Witam ponownie i odświeżę mój temat o braniu oleju (1,5l na 1000 obecnie)
Hyundai i30 kod silnika G4FA Przebieg 83500 silnik pracuje idealnie poza braniem oleju.
Zrobiłem pomiar ciśnienia i wyszedł następująco na 2ch cylindrach 12,5 kg/сm², na pozostałych 11,5 kg/сm². Po konsultacji zdecydowałem sie na rozbiórkę silnika (wymiana uszczelniaczy + pierścieni) i miało być pięknie, niestety nie jest. Dosłownie 4 godziny temu zadzwonił mechanik że na 2ch cylindrach są ewidentnie rysy pionowe na cylindrach i prawdopodobnie wymiana pierścieni nic nie da. Zaproponował wymiane silnika bądz wymianę samego bloku. Moje pytanie jest następujące czy da sie wymienić sam blok w silniku zrobić przekładkę + wymienić pierścienie. Bo nie ukrywam wolał bym mieć swój silnik a nie kupować kolejnego kota w worku.
Bardzo proszę o jakie kol wiek rady za które ślicznie dziękuje

kosmos2011:
WaldiBarca do silnika D4FB wg. najnowszej instrukcji od modelu i30 PD (tam też jest montowany taki sam silnik jak w Twoim aucie) olej w ilości 5,3 litra (tyle wchodzi gdy silnik jest nowy suchy) powinien być lepkości 0W30 lub 5w30 i klasie jakości  Dpf C3, bez Dpf C3 lub C2 lub A3/B4.

Przed wymianą oleju zrób płukanie silnika http://www.kolegaberlin.pl/product-pol-4308-Liqui-Moly-Pro-Line-Motor-Spulung-500ml.html
.

VitalR:
U mnie się pojawiła ostatnio kontrolka od oleju która migala. Tzn. Sie pojawiała i znikala. Patrzę że faktycznie oleju mało było więc dolewalem.. Dolalem blisko 0.7 l i nadal nic nie pokazuje na bagnecie. Wie ktoś jaka jest graniczną ilość oleju przy której się włącza lampka? Bo w instrukcji 3.3 l pokazuje że powinno wejść.
Raz pokazało ze oleju za dużo wlalem a potem że go nie ma. Niemożliwe żebym źle to sprawdził bo z 10 razy to robiłem.

Dodam że nie widać żadnych wyciekow

kosmos2011:
Masz silnik benzynowy (uzupełnij profil) więc nie ma czujnika prawidłowego poziomu oleju. Kontrolka która miga jest od ciśnienia oleju czyli problem może być głębszy.

robaszek127:
Skoro olej nawet nie dotyka bagnetu to nie ma co się dziwić, że smarowanie miga. To już bliska droga do zajechanych pierścieni szczególnie olejowych co pewnie już się stało przy takim braku oleju.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej