Forum > i30 FD
[i30 FD] Wymiana oleju
kosmos2011:
Motul x-clean 8100 5W40 C3 też posiada normę A3/B4 więc jak już masz ten olej to od biedy wlej. Dla silnika D4FB zalecane lepkości to jednak 0W30, 5W30. Przy 0W30 to możesz nawet trafić olej prawdziwie syntetyczny (nie typu HC).
misieq:
hm myslalem ze bedzie to dobry wybor. Jak to niektorzy mowia "olej to olej" wazne aby co rok byl wymieniany :). Co do 0W30 to nigdzie nie widzialem takiej informacji iz taki olej mozna lac, nawet nie podaje tego producent. 5W30 albo 5W40. Wydawalo mi sie ze tutaj w tym wypadku lepszym rozwiazaniem bedzie 5w40, tym bardziej ze juz wczesniej byl taki wlany
kosmos2011:
--- Cytat: "misieq" ---Co do 0W30 to nigdzie nie widzialem takiej informacji iz taki olej mozna lac, nawet nie podaje tego producent
--- Koniec cytatu ---
Strona 420 http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=file&id=131
W instrukcji po angielsku jest 0W30, 5W30 (tą informacją się wcześniej kierowałem)
W instrukcji po polsku jest 0W30, 0W40, 5W30, 5W40.
Z tego wynika że jednak nie miałem racji i Motul 5W40 jest jak najbardziej dopuszczalny.
misieq:
faktycznie tego wpisu drobnym druczkiem nie zauwazylem, posilkowalem sie strona 431. Ale mysle ze spokojnie wleje ten olej , nic nie powinno sie stac.
karol0773:
polecam 5w40 motul mimo iż teraz kupuję na próbę 0w40 :) owszem silnik rozgrzewa się troszkę dłużej na mrozie, ale czy to stoję w korku czy jadę po autostradzie zamykając szafę to nie mam żadnych niepokojących objawów. Kolor zmienia na ciemny po około 20 tyś km i wtedy zaczyna się szybciej wypalać no, ale ja kręcę obrotami do końca ;)
Nawigacja
[#] Następna strona