Forum > i30 FD
[i30 FD] Wymiana oleju
andrzej.zyla882:
Witam mam i30 od niecałych 3 tygodni sprowadzony z niemiec 1.4 80km 100 tys. 2008 r. Przebiegu i dzisiaj wieczorem w pracy zaswiecila sie kontrolka a olej pisze shell helliks a nieumie go dostac jaki zamiennik polecacie .
piopo:
Ja zmieniałem olej w lutym i wlałem Mobil 1 New Life 0W40 i silnik (1.4) chodzi jak zegarek szwajcarski. Wcześniej, jeszcze na gwarancj, miałem zalany własnym, zalecanym przez Hyundaia, Shell Helix Ultra 5W40 i też nie było źle. I jeszcze jedno - macie prawo na gwarancji przywieźć swój olej jeśli chcecie być pewni co wam leją - nie mogą tego zakwestionować. Warunek - olej musi spełniać wymagania producenta samochodu.
Ten Mobil jest prawdziwym syntetykiem i chciałem spróbować jak się sprawdzi.
Tym samym polecam go. I nie bać się. Można zmieniać olej na każdy spełniający wymagania.
rymar71:
A co sądzicie o Motul 8100 X-max 0W40 ? Obecnie mam wlany elf 5w40 i silnik zachowuje się jak maszyna rolnicza i chciałbym zmienić na w/w Motula.
pacula79:
Witam,
Kupiłem i30 2010 rok ,silnik 1.4 benzyna i chciałbym wymienić olej,lecz przy silniku mam kartkę od wymiany oleju,że jest tylko 5W30.
Proszę mi powiedzieć czy olej Motul 5W40 8100 X-Clean ,bo taki mi polecono,będzie odpowiedni do tego silnika?
kosmos2011:
Pacula79 przeczytaj post#2 tego tematu. Wtedy dowiesz się że ten olej jest nieprawidłowy.
Nawigacja
[#] Następna strona