Forum > i30 FD
[i30 FD] Wymiana oleju
bobkelso:
Hej,
Widzę że jest temat o oleju to i ja się podepnę.
Kupiłem i30, 150k przejechane, jestem drugim właścicielem. Z olejem mam taki dylemat że dość szybko znika. Mam wlane Castrol 5w40 Edge i mam wrażenie że ostatnio zaczął sporo brać. 2 tyg temu dolałem 0,5l i dziś znów mam minimum. Wycieków raczej nie ma ale muszę to dokładnie sprawdzić. Do tego wydaje mi się że najwięcej bierze właśnie jak ma dolane, jak już dojdzie do min na bagnecie to długo się ten stan utrzymuje.
Zmieniać na 10w40? Czy kupić lepszej klasy olej bo zaraz wymiana ?
[ Dodano: 2019-08-01, 23:27 ]
75k i 10w40....hmmm podejrzane
--- Cytat: "mleno" ---Witam
Jestem posiadaczem I30, benzynka, 80 KW 2009r. Sprowadziłem go z Niemiec. Tam był zalewany olejem MOTUL 10W40. Przebieg 75000 km.
Jaki polecalibyście olej przy tym przebiegu ?
--- Koniec cytatu ---
robaszek127:
Akurat w getzie to przerabiałem i jak kupiłem lany był 10w40. Ubywało go podobnie jak potem lany 5W40 i tak zostawiłem bo rzadszy kupuję taniej niż półsyntetyk.
Jak już ubywa oleju to pewnie najwięcej na krótkich trasach. Pierścienie olejowe już nie nowe.
A co do przebiegu 75tys w sprowadzonym to już sam olej 10w40 wskazuje na faktycznie większy lub oszczędność właściciela.
srbastek:
bobkelso, nie zmieniaj na 10w40. Zostań przy 5w40 lub 5w30. Zrób płukankę i zmieniaj częściej olej, obserwuj czy coś się zmieni. Jeszcze pamiętaj że olej musi spełniać normę ACEA A3/B4 lub API SM/CF lub lepszy.
bobkelso:
Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Kupiłem Motula 5w40 plus płukankę i będę obserwował dalej. Powiedzcie mi jeszcze czy prawdą jest że w tych silnikach trzeba pilnować oleju na 3/4 bagnetu ? Tam podobno jest jakiś napinacz i jemu mniejszy poziom ponoć szkodzi.
Jak tu się ma sprawa z tym łańcuchem rozrządu. Kupiłem to mój mechanior noby obejrzał i powiedział że ok - co ile to kontrolować/wymieniać ?
srbastek:
Ja trzymam olej na max. Uważam że 3.3l oleju to trochę mało. Co do rozrządu jest odpowiedni temat.
Nawigacja
[#] Następna strona