Forum > i30 FD
[i30 FD] Wymiana oleju
Łukaszzz:
Wielkie dzięki :)
To kupuję tego MOTULA 5w40 x-cess, płukankę i preparat na wtryski z Liqui Moly do tego żarówki z NGK i mam nadzieję że będzie chodził jak burza :D. Ps taki sam olej leję do Bravo 1,9 i jest gitt ale nie sądziłem że tez podejdzie do i30.
jammer:
Ja do swojego auta również kupiłem produkt Motula: https://sapart.pl/olej-motul-10w40-1l-transoil-expert-2t-4-motul/105895,436,MOTUL~110W40~21,a.aspx. Uważam, że ogólnie dają radę i mam sentyment do tej marki.
markar74:
Witam. Wymienili mi olej. Niepokoi mnie jego kolor po wymianie. Nadal jest czarny! Tak jak przed wymianą. Czy po wymianie nie powinien meć kolor brązowy? Poza tym mechanik mówił, że nie cały olej zszedł ok.4,5litra (pojemność wg. instrukcji 5,3litra). Co sądzicie? Nie wymienił oleju?!!
srbastek:
Kiedyś jak miałem diesla to po wymianie oleju i przejechaniu 100km znowu był czarny jak smoła. Olej sam wymieniam ;) Co do pozostania resztki oleju w silniku ja leje olej (przy odkręconym spuście w misce olejowej) aż zacznie kapać nowy olej.
Także myślę że u Ciebie jest to samo.
wtom:
--- Cytat: "markar74" ---Witam. Wymienili mi olej. Niepokoi mnie jego kolor po wymianie. Nadal jest czarny! Tak jak przed wymianą. Czy po wymianie nie powinien meć kolor brązowy? Poza tym mechanik mówił, że nie cały olej zszedł ok.4,5litra (pojemność wg. instrukcji 5,3litra). Co sądzicie? Nie wymienił oleju?!!
--- Koniec cytatu ---
po wymianie powinien być czysty. czernieje dopiero po pewnym przebiegu. jak nie zszedł cały to masz zaszlamiony silnik. jak miałem diesela to zawsze stosowałem płukankę do silnika. przed jej zastosowaniem też mi nie schodziło tyle co trzeba. szlam jest szkodliwy bo może blokować smok pompy, a to kończy się remontem turbiny i zatarciem panewek.
Nawigacja
[#] Następna strona