Forum > i30 FD

[i30 FD] Wymiana oleju

<< < (29/40) > >>

wtom:

--- Cytat: "adrianc90" ---Po 1 zmiana na olej bardziej lepki raczej wyklucza powrót do mniej lepkiego, czyli z 10w40 na 5w40 nie wrócisz.
--- Koniec cytatu ---

bzdura  :-P

Arunio:
Tak jak chłopaki piszą. Nie kombinuj, zostaw jak jest, a nawet jak robisz w większości krótkie odcinki, daj 5w30

Łukaszzz:
Cześć, mój motor to 1,6 CRDI, 66kW, 90KM, z roku 2008 bez DPF-u, przebieg ok 190tyś. Jeżdżę nim niecały miesiąc i nie zauważyłem żeby brał olej.
Teraz przyszedł czas wymiany i po pierwsze nie mam pojęcia czym jest obecnie zalany  czy syntetykiem czy nie i jakiej firmy.
Podjąłem decyzję że zaleję go 5W40 i zobaczymy co się stanie (oby nic) ale proszę o pomoc w doborze oleju. Chciałbym by był to dobry olej co polecacie?

guniak:
Wlej 5w30 Motul xclean. Przesiadłem się z Castrola i widzę poprawę pracy silnika

adrianc90:
Jeśli masz już lać coś z Motula do tego silnika bez DPF to wybierz x-cess 5w40. X-clean 5w30 nie jest już oferowany przez Motula. Został zastąpiony x-cleanem FE bądź EFE (nie pamiętam). Oczywiście część sprzedawców na pewno go jeszcze ma z poprzednich dostaw. Różnica między tymi dwoma olejami jest taka, że x-cess ma większą ilość dodatków chroniących silnik np. przed korozją, a x-clean 5w30 to olej spełniający normy silników z DPF, więc ilość dodatków musi być okrojona.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej