Forum > i30 FD

[i30 FD] Wymiana oleju

<< < (21/40) > >>

VitalR:
We wtorek pojadę do warsztatu, gdzie wymieniali mi olej pod koniec 2016 r. Niech doleją mi do tego poziomu i będę sprawdzać, bo tak to wróżenie z fusów.. Choć i tak było już jeżdżone z niskim poziomem oleju, więc jak i30 miała już oberwać to oberwała :<

ed: po moim dolaniu 1 l był brak nadal na bagnecie, w warsztacie dolali kolejny litr!
O zgrozo.. 2 litry za mało było, gdzie niby 3.3l jest do wlania..  :shock:

rymar71:
Czy jest jakaś norma ubytku oleju? Np. 100 ml na 2000 km.

piejar:
Mam i30, D4FB, 9 rok użytkowania od nowości, przebieg 160 kkm, brak DPF. Od 3 lat wlewam ELF EVOLUTION 900 NF 5W-40. Olej wymieniam co rok, co oznaczało w ostatnim roku ok 30 kkm przebiegu. Auto nie bierze oleju między wymianami - żadnych dolewek. Olej jest tani - 100 PLN/5 l, olej wymieniam sam.

VitalR:
Dzisiaj byłem po raz kolejny z autem, sprawdzali go z kazdej strony i nie ma żadnych wycieków. Wychodzi na to, ze po prostu bierze olej sam z siebie. Nie wiem czy to normalne - bede kontrolowac ten poziom w zaleznosci od trasy. Teraz w weekend sie szykuje 1300 km wiec zobaczymy ile zejdzie.

rymar71:
Latając po forum zdecydowałem się na AMSOiL 5W30 Signature Series lub Motul 8100 Eco-nergy 5w30. Czy ktoś z szanownego koleżeństwa użytkuje w/w oleje i zechce podzieli się opinią?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej