Forum > i30 FD
[i30 FD] Wymiana oleju
kosmos2011:
Zrób pomiar ciśnienia sprężania, potem płukankę nowy olej nie Castrol i 5W30 . Jeśli ciśnienie przed płukaniem będzie ok to po płukaniu nie rób pomiaru ponownie.
http://www.liqui-moly.pl/produkty/pro-line-1/engine-flush-pro-line-2662-detail
Dodatkowo sprawdź zaworek odmy. W środku jest kulka i przepływ powinien być tylko w stronę od pokrywy zaworów do przepustnicy.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/cb4c3827e91e1a00
karol0773:
Sprawdź zbiorniczek wyrównawczy czy nie masz błota, może uszczelka pod głowicą poszła i miesza się z borygo (to nie znaczy, że samochód będzie się grzal). Wg mnie płukanka to zbrodnia. Ja zalałem przedwczoraj motul x-clean 5w50 i chodzi cudownie :) BTW. Masz autko z 2009 roku i tylko 81 tys przejechane? To ja mam z 2007 i juz 182 tys ;) albo nie był jezdzony albo ktoś ci wymienił licznik i ciut za mało nabił km :) jeszcze lepiej :p od 22 września 2015 do wczoraj zrobiłeś 1 tys km? Nie chce się czepiać ,ale no to już dziwne xD
piwi:
--- Cytat: "karol0773" ---BTW. Masz autko z 2009 roku i tylko 81 tys przejechane? To ja mam z 2007 i juz 182 tys ;) albo nie był jezdzony albo ktoś ci wymienił licznik i ciut za mało nabił km :) jeszcze lepiej :p od 22 września 2015 do wczoraj zrobiłeś 1 tys km? Nie chce się czepiać ,ale no to już dziwne xD
--- Koniec cytatu ---
Nie przesadzaj, nie ma nic dziwnego w przebiegu 80 tysięcy po siedmiu latach, przecież to nie diesel. Nie oceniaj wszystkich swoją miarą :)
karol0773:
Owszem mam pajero 2006 z przebiegiem 90 tys km ale ono tylko stoi i nikt nim nie jeździ :) mi to wsio rybka czy on jeździ tym autem czy nie , ale jeśli w taki sposób użytkuje to nie dziwne ze mu olej "znika" po 5 miesiącach przypomniał sobie ze coś jest nie tak z olejem? Jak odmierzyl spalanie oleju 0.9l na 1000 km skoro tylko 1000 km tym autem przejechał? Ja nie czepiam się dla jaj.
piwi:
Czepiasz się i to niepotrzebnie. Jakie to ma znaczenie ile kto jeździ? Chcesz powiedzieć, że jak nie jeździ to mu ubywa oleju? Albo ze im mniej jeździsz to więcej go ubywa? Ciekawa teoria. Człowiek ma problem i oczekuje pomocy, jak nie umiesz pomóc tylko drwisz sobie z tego że ktoś ma taki przebieg a nie inny to nie pisz wcale...
Nawigacja
[#] Następna strona