Forum > Accent
Trudności z uruchomieniem na zimnym silniku - Accent '00
e-gen:
DESCRIPTION:
The 2000 model year Accent is equipped with a new enhanced evaporative ernission system. This new system is capable of measuring leaks as smali as 0.020" diameter. The new system pressurizes tnę evaporative emission system with a Diagnostic Module for Tank Leakage (DM-TL), while the previous model's system applied engine vacuum through the purge valve to detect system leaks.
============================
TROUBLESHOOTING
Engine will not start or hard to start:
Vacuum hose disconnected or damaged
Malfunction of the EVAP Canister
Purge Solenoid Valve
DIAGNOSIS MODULE - TANK LEAKAGE (DM-TL)
The diagnosis module comprises an electromechanically driven pump together with a change-over valve and heater.
The engine management system measures the pump's electrical current consumption while pumping air into the canister and fuel tank to check the system's leakage.
If the electrical current consumption is over the threshold value specified before in the memory, this means that there is a tank-system leak.
DM-TL operating conditions.
(1) DM-TL monitoring operation starts only after all the conditions below are met.
A. Vehicle soaking over 4 hours and 30 minutes.
B. Engine coolant temperature over 2.3°C (36.14°F) when starting.
C. Ambient temperature between 1.5°C (34.7°F) and 40.5°C (104.9°F).
D. 6.4ℓ or more gasoline in the fuel tank.
E. Over 20 minutes driving after starting.
F. During Air Bag is not working.
(2) And also you can check the DM-TL operation with simulation mode of HI-SCAN.
W skrócie: Accent II jest wyposażony w precyzyjny system redukcji emisji spalin. Jeżeli coś jest z nim nie tak to mogą wystąpić problemy z pracą silnika/uruchomieniem. EVAP to nie tylko elektrozawór PCSV w komorze silnika, odma i przewody ale również "plastikowe pudełko" za lewym tylnym kołem (dojście od spodu) w skład którego wchodzi m.in DIAGNOSIS MODULE - TANK LEAKAGE (DM-TL), pochłaniacz par oraz filtr powietrza (PN: 31453-25000).
Zainteresowanych tematem odsyłam do hmaservice.com gdzie po wpisaniu do wyszukiwarki hasła EVAP znajdą wyczerpującą bazę wiedzy (wraz z rysunkami). Na początek polecam artykuł nr 00-30-001.
kubek:
e-gen, dzięki za informację...z tego co czytałem to ważny układ a raczej mechanicy mało o nim chyba wiedzą lub go pod uwagę nie biorą że moze coś nawalać...
..co do mojego auta to ten zaworek sprawdziłem, podłączyłem do 12V w domu i się otwiera i można go przedmuchać czyli otwiera się....bez napięcia zamkniety wiec chyba działa;)...na aucie go nie sprawdzałem , mam nadzieje że ta wtyczka co do niego dochodzi ma napięcie jak wzrosną obroty silnika.
Co do uładu paliwowego dziś zmieniłem filtr paliwa....ku mojemu zdziwieniu wylała sie z niego brązowa benzyna strasznie zasyfiona (tankuje tylko na BP)...może to było to że filtr był przytkany...okaże się jutro rano...chyba też wyciagne pompe paliwa z całym koszem z baku jeszcze raz i wyczyszcze bak od wewnątrz po tym co zobaczyłem co było w filtrze. Może też to STP do czyszczenia wtrusków rozpuściło trochę osadów w układzie paliwa...
Dam znać czy coś się zmieniło
Dzięki za wszystkie rady
Kuba
wtom:
mam podobny problem z elantrą, raczej winny jest pierścień immmo - nie widzi klucza, system EVAP sypał by błędami jak by było z nim nie tak! dzwoniłem do serwisu i gość mi potwierdził, że w hultajach padały i padają te antenki immo, na szczęście nie są drogie :-P ja narazie przekonserwowałem złącze pierścienia, zobaczymy czy coś zmieniło.
kubek:
...do accenta II ponoć są dwa rodzaje anten imo...ja mam pecha bo do mojego jest ta droższa 400 zeta ta tańsza około 200zl wiec jak dla mnie obie duzo za drogie.
U mnie to nie imobilajzer bo na ciepło pali od kopa...kluczyk widzi...jakby imo siadał zawsze by był problem z odpaleniem nie ważne czy na ciepło czy zimno.
Może u Ciebie nie ma kontaktu, ściąg to plastiki co sa wkoło stacyjki i goruszaj wiazkami i wtyczkami, wsiknij czyms na poprawe kontaktu i może pomoże....
mikas2000:
Zrobiłem diagnostykę komputerową .
po skasowaniu błędów samochód zapala bez zastrzeżeń
Okazało się jednak że na komputerze zapisało się ze sto albo kilkaset błędów.
Wszystkie jednego rodzaju. Zbyt niskie napięcie zasilania czujników.
Napięcie zasilania na alternatorze prawidłowe 14,1 V.
Co tu robić??
Nawigacja
[#] Następna strona