Forum > Accent

Trudności z uruchomieniem na zimnym silniku - Accent '00

<< < (6/19) > >>

Cien:

--- Cytat: "stylek" ---Silniki przystosowane są do jazdy na benzynie a nie na gazie, wtedy pracują bez zarzutów, gaz ma wysoką temperaturę spalania i współczuję głowicy i innym podzespołom, a szczególnie latem... gdzieś kiedyś słyszałem takie powiedzenie " auto na gaz, to jakby wpychać gówno w silnik " :mrgreen: Pozdrawiam !
--- Koniec cytatu ---

A ja słyszałem powiedzenie -
Rozumiem - bo tylko słyszałeś - pewnie od "gównianych" mechaników. (sam miałem jedengo takiego).

Ja natomiast doświadczyłem samych dobrodziejstw LPG - i żadna siła mnie nie skłoni do czegoś innego - bo brak jej wiedzy w tym temacie ;-)

k7s5a2:

--- Cytat: "stylek" ---Silniki przystosowane są do jazdy na benzynie a nie na gazie, wtedy pracują bez zarzutów, gaz ma wysoką temperaturę spalania i współczuję głowicy i innym podzespołom, a szczególnie latem... gdzieś kiedyś słyszałem takie powiedzenie " auto na gaz, to jakby wpychać gówno w silnik " :mrgreen: Pozdrawiam !
--- Koniec cytatu ---

1. Dobrze założona instalacja = bezproblemowa jazda.
2. Jak się zakłada mieszalnik w plastikowy kolektor po to aby było jak najtaniej a potem przekręca się śrubkę tak aby maksymalnie zubożyć mieszankę (również po to aby było taniej) oraz oszczędza się na wszystkim co można zaczynając od opon a kończąc na żarówkach w myśl zasady "ma być tanio" to oczywiście, silnik się rozpadnie po niedługim czasie.
3. Takie mity na temat gazu są powodowane przez stare instalacje i ludzi, którzy oszczędzali za wszelką cenę. Owszem, gaz jest bardziej suchy i troszeczkę inne warunki spalania panują w głowicy ale nie jest prawdą, że dobrze ustawiony gaz niszczy silnik.
4. Owszem są silniki, których nie warto przerabiać na gaz. Np. wysilone VTEC ; Subaru Boxer ; FSI ; TSI. Oszczędność na paliwie może tutaj może być zerowa a nawet ujemna jeśli coś nam się zepsuje.
5. Za czy przeciw LPG? Sens zakładania LPG jest wtedy kiedy jeździmy z rocznymi przebiegami które dają możliwość zwrócenia się kosztów instalacji w rozsądnych terminach. Jeśli ktoś jeździ maksymalnie 10 000 km. rocznie to nie warto zakładać do tego samochodu gazu ponieważ to nieopłacalne (IMHO oczywiście), ale do większych przebiegów można się zastanawiać nad takim rozwiązaniem.
6. Podsumowując. LPG - Tak, ale dobrze wyregulowana i przy większych przebiegach. Wtedy silnikowi nic się nie stanie. Natomiast nastawianie się na maks. oszczędność jest błędne ... O samochód trzeba dbać choćby jeździł na sprężone powietrze.

stylek:
Podsumuję to krótko : nie mam gazu i jeden problem w samochodzie mam mniej :-D Pozdrawiam.

DAV7:
Zgodze się z Cien i k7s5a2. Dodam że niektóre firmy samochodowe montują fabrycznie gaz. U mnie w firmie jest wózek widłowy toyoty zasilany gazem, nie przerobiny na gaz. Gaz był w nim załozony fabrycznie ( po prostu brak innego paliwa), przez 6 lat nic sie w nim nie zepsuło, i działa nadal.
Pozdrawiam.

DAV7:
mikas2000,
Jeżeli możesz to podmień z kims pompę paliwa, a najlepiej cały wkład w baku ( 10 minut roboty ) i zobacz co to dało. Ja u siebie to zrobiłem i pomogło autko startuje za 1 razem, a wcześniej musiałem pobełtać 3 , 4 razy i dławił sie chwilę, poźniej było ok. Nie jest może jeszcze do końca rewelacyjnie, ale dużo lepiej ( pewnie dlatego że zakupiona pompa też już swoje przeszła, w przyszłości pójdę tym tropem i kupię nową) Dodam że cały wkład kupiłem na allegro za 80 zł z rozbitka.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej