Forum > Atos / Atos Prime
[Atos] Atos '99 1.0 dziwny problem z... chyba prądem?
IgoReCzeK:
--- Cytat: "campstyle" ---Znajomy mechanik powiedział mi dziś jak rozmawialiśmy przez telefon że mogła wilgoć pójść na kopułkę.
--- Koniec cytatu ---
To faktycznie może być powodem nierównej pracy silnika. Chciałem jednak wrócić do jego przegrzewania się. Proponuję sprawdzić jak działa termostat? Wygląda na to, że czasem się przycina i chłodzenie nie idzie pełną parą przez chłodnicę (tylko na krótkim obiegu). W takich warunkach temperaturowych silnik nie powinien się przegrzewać. Nieśmiało proponuję wymienić termostat jeśli jest oryginalny od nowości (zużywa się mechanicznie). Nie jest to droga część, a przynajmniej będziesz miał pewność na dłuższej trasie, że sobie nie przegrzejesz silnika latem, jak Cię zaskoczy podobna sytuacja. Proponuję również sprawdzić stan izolacji przewodów wychodzących z alternatora. To tyle co mogę zaproponować po przeczytaniu opisu przelotnych usterek. :roll:
campstyle:
OK! Wymienię, dzięki za info.
Siergiej:
Mam pytanie: czy zauważyłeś głośniejszą pracę silnika? Przed, po ustawieniu rozrzadu i aktualnie?
campstyle:
@ Siergiej
Silnik pracuje tak samo z nowym rozrządem jak było wcześniej. Nic się nie zmieniło. Tylko ATOS dostaje migreny "z prądem" jak się wody nałyka a raczej nawdycha.
Miłego dnia i weekendu Hyundai`o Pasjonaci.
Siergiej:
Ok, z ciekawości tylko pytałem, czy był jakiś konkretny powód nastawiania rozrządu, czy po prostu profilaktyka.
Nawigacja
[#] Następna strona