Autor Wątek: Instalacja BRC Sequent 24 z funkcją VSR  (Przeczytany 11592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

polo1979

• Gość
Instalacja BRC Sequent 24 z funkcją VSR
« dnia: 07 Luty 2014, 12:15:40 »
Ma ktoś tę instalację z VSR ?
Ile zasysa benzyny na 100 km ?
Czy 2l benzyny na 100km przy jeździe na gazie to normalka (dziennie pokonuje dystans 80 km, 40 km w jedną stronę praktycznie na trasie) czy może trzeba coś wyregulować?

ed. ort + int. tekla

Offline enigma

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Luty 2014, 14:55:29 »
2l/100km to trochę sporo, albo masz ustawione za duże temp. przełączenia na parowniku albo ustawiona spora zwłoka z przełączeniem na ciepłym.

Co prawda nie to autko i nie ten silnik ale w lecie średnie spalanie u mnie w corsie wynosi w lecie 0,6l-0,7/100km w zimie ~1.2l/100km. To tylko brane na rozruch.

Ew. możesz mieć ustawione dotryski PB i dlatego zjada.

polo1979

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Luty 2014, 06:22:59 »
Dzięki za szybkie podpowiedzi.
Z tego, co zauważyłem, auto po odpaleniu przełącza się na gaz po ok. 2,5km (przy temp. minusowej - tak było przez ostatnie 2 tygodnie) gdy temp. silnika osiągnie 60 st.
Dziś rano o 5 u mnie było +3 i przełączenie na gaz było tak samo - gdy temp. 60st. po przejechaniu 2,2 - 2,3km.

Dzwoniłem do warsztatu, w którym montowali gaz do mojego Hyundai i koleś powiedział, że tak ma być.
Dopiero mam najechane 1700km, pojeżdżę jeszcze trochę i będę obserwować dalej.

Sam tych ustawień nie zmienię, a po rozmowie z panem z warsztatu wątpię, by chcieli coś zmienić.
Bo tak ma być i już, silniki Hyundai należą do tzw słabych.

ed. ort+int tekla.

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Luty 2014, 15:30:33 »
Tu akurat chyba temperatura przełączania gazu nie ma nic do silnika. jedynie co to mówią że membrany padną w parowniku.
60stopni to i tak 2 razy więcej niż zaleca minimalnie 35 brc. U siebie miałem właśnie 35 stopni i nawet szybko się przełącza na gaz a teraz obniżyłem na 25 stopni. Gaz na mrozie włącza się po jakimś max 1km jazdy.

Offline enigma

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Luty 2014, 19:42:40 »
25* to już trochę ryzykowne, niby jest ok ale...
Przyzwoicie to 35*-40* to tak naprawdę przy dobrym układzie to góra 500m a robi różnicę dla parownika i korekt.

60* to gruba przesada już. albo sobie nie poradzili z korektami i przy niższej szarpało albo odcinało.

polo1979:
przełączanie spokojnie powinno nastąpić po ok 1-1,5km przy ustawieniu ok 40*. Jak pisałem wcześniej albo spartolili korekty albo coś z konfigiem jest nie tak i masz ustawione dotryski. Ale to tylko gdybanie bez podpięcia się pod centralkę i poczajenia co ustawili to sobie tylko teoretyzowac można.

Niestety jesteś na straconej pozycji sam nic nie zrobisz a że masz gwarę to oni dyktują warunki. Jak Ci powie że ok i tak ma być nic nie zdziałasz.

Bo tak ma być i już, silniki Hyundai należą do tzw słabych.

A to mnie już rozwaliło. Te silniki niczym się nie różną od innych, jak się gazownikowi chce to nie takie cuda można zdziałać. Przy sekwencyjnym sterowaniu silnika nie rozwali ew będzie robić spore korekty aż do granicy potem walnie error. Dlatego się "druciakom" nie chce. Zakłada LPG robi autokalibrację +/- bez jazdy w trasie albo podglądu korekt i niech się klient nie czepia ew mu się powie tak ma być i już.

Nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku. Usunięcie cytatu. tekla

polo1979

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Luty 2014, 06:49:21 »
To są słowa Mechanika z warsztatu z Tarnowa z serwisu, podobno tylko tam montują LPG do nowych Hyundai.( ja w tych sprawach jestem laikiem, dlatego założyłem temat by coś więcej się dowiedzieć)
Dzwoniłem też do salonu Hyundai w Krakowie tam to dopiero jest czarna magia, nic nie wiedzą, nawet cena pierwszego przeglądu po 15 tys. km jest niby indywidualnie ustalana bo mają mało instalacji gazowych i nie ma cennika, a co do zmiany ustawień gazu to można zapomnieć.

Na moje pocieszenie mogę tylko napisać dziś rano 5 tankowanie gazu, weszło 31.15 l przejechałem 513km więc spalanie wychodzi 6.1l

Offline enigma

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Luty 2014, 11:52:58 »
Koszt typowego przeglądu u "normalnego" gazownika to zazwyczaj 80-100 zł. Składa się na to ok 30-40 zł koszt materiałów i reszta jako zarobek - wiadomo żyć trzeba.

Dziwi mnie ustalanie indywidualnie, a jak Ci powiedzą 500 zł za przegląd LPG zapłacisz? Trochę dziwna polityka z tymi przeglądami.
Dlatego jak mi w ASO powiedzieli 5 tyś za zamontowanie do ix'a i to nieoficjalnie LPG to stwierdziłem że wolę stracić gwarę na silnik a mieć święty spokój i zamontowane to co chcę :)

A ile spala Ci Pb?

Nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku! Usunięcie cytatu. tekla

polo1979

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Luty 2014, 12:26:29 »
W książce gwarancyjnej mam podaną stronę www na której jest lista autoryzowanych serwisów i niestety są to salony Hyundai i ich punkty.
Więc jak nie będę chcieć stracić gwarancji to mogę słono zapłacić.
Jeszcze mam trochę czasu do 15 tys. km będę się dowiadywać czy faktycznie tak jest jak jest w książce gwarancyjnej.
Nie chciałbym płacić jak za woły.

Offline enigma

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Luty 2014, 13:29:11 »
Ale ASO z tego żyje :D - kupujesz autko po mega promocjach, potem płacisz za przeglądy i sobie tym odbijają. Dziwisz się że masz 5-7 lat gwarancji jakoś się musi zrekompensować.

Nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku. Usunięcie cytatu. tekla

Offline miron68

• HKP
  • **
Funkcja VSR w instalacji BRC
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Styczeń 2017, 11:17:52 »
Funkcja VSR umożliwiającą dotryskiwanie małej dawki benzyny podczas jazdy na gazie, czy można określić jaka to będzie dawka np po przejechaniu 1000 kilometrów

kamilkarl

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Styczeń 2017, 11:39:57 »
Za bardzo nie rozumiem co masz na mysli piszac "po 1000km"
Instalacja steruje komputer, wiec i w nim sa ustalane wszystkie funkcje. Rowniez funkcja vsr jest sterowana przez komputer, gazownik jezeli mu zarzadasz ustawic ci odpowiednio do twoich potrzeb, jednak instalacje same sie "adaptuja" i nie wydaje mi sie zeby byla potrzebna taka korekta.

Offline miron68

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Styczeń 2017, 12:25:28 »
chodzi mi oto jaki będzie ten dotrysk paliwa np po przejechaniu 1000 km , czy to będzie 1litr benzyny czy 5 litrów

kamilkarl

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Styczeń 2017, 19:32:36 »
Nie wiem jaka masz instalacje jezeli wtrysk mechaniczny taki jak w mitsubishi jest w silniku gdi to potrafi spalic 8 gazu i 2l benzyny na 100km, ale mowisz chyba o czyms innym. Myslalem ze to ma na celu schlodzic wtryski ale sa oddzielne dla lpg i pb.
Tu masz link http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5138

Copi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Marzec 2017, 09:13:09 »
Funkcja VSR tylko dotryskuje benzynę żeby schłodzić/smarować wtryski. Dotryski benzyny na poziomie 2-3 litrów występują ale w instalacjach do bezpośredniego wtrysku (typy direct) ale w IV generacji to raczej niezby;) A i nie warto już brać w razie co SQ 24 skoro na rynku jest w podobnych cenach SQ 32 to tak informacyjnie;)