Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Masy w santa fe 2004 2.7
martinez98:
Wiem, że są schematy, ale niestety u mnie nie wszystko się pokrywa. W dodatku szukam konkretnie masy, która odpowiada za połączenie ECU i sond lambda. Lecąc po wiązce od ECU nie znalazłem masy. Jedyne masy jakie namierzyłem to koło skrzynki bezpieczników pod maską i obok zbiorniczka spryskiwaczy.
Nie znalazłem na przykład masy przy kielichu amortyzatora po lewej pod maską, a na zdjęciach (nie wyraźnych zresztą) dołączonych do schematów powinna tam być. Podobnie po lewej stronie kierownicy w okolicy bezpieczników w kabinie nie widzę masy.
Może ktoś walczył z problemami tego typu, albo może sprawdzić u siebie lub może mnie naprowadzić na tą konkretną masę dla ECU i O2?
wydminianin:
Jak rozumiem chodzi Ci o zaciski masowe, miejsca połączeń (-)z karoserią ?
kosmos2011:
Z jakich schematów korzystałeś.
martinez98:
Tak dokładnie połączenia masowe z karoserią (-). Mam problem z sondami lambda i podejrzewam problemy elektryczne. Sondy falują i nagle zawieszają się na chwilę i potem znów falują, ale błąd wywala (p0133 i p0153). Sondę już wymieniałem na nowy oryginał, wtyczki nie dorabiane, czyste bez nalotów, nieszczelności nie ma.
Korzystałem ze schematów, które tu są w download na stronie i z newtonnet (tam dla tiburona 2.7). Inne też znalezione w internecie, gdzie niby santa fe 2.7 i np. powinien mieć połączenie na wspomnianym wyżej lewym kielichu - u mnie zupełnie brak w pobliżu i śladu też nie ma, żeby kiedyś istniała masa, więc zakładam, że fabrycznie jej tam nie było stąd ten temat.
kosmos2011:
Nawigacja
[#] Następna strona